Skip to main content

Μια επιστολή, ένα δημοσίευμα και μια πρόβλεψη για το 2017

Τα τρία πράγματα τα οποία γίνονται αντιληπτά μετά την επιστολή την οποία έστειλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές της χώρας.

Μπορεί η επιστολή, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα ξανακάνει παροχές, χωρίς να ρωτήσει τους δανειστές της χώρας, να αποτελεί πλέον ιστορία, ωστόσο τα αποτελέσματα που γεννά, μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά. Κι αυτό γιατί με μια εβδομάδα διαφορά γίνεται αντιληπτό ότι:

1. Ξεπαγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

2. Ξεκινούν και πάλι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας

3. Κάποια στιγμή θα τελειώσουν για να αρχίσει η διαδικασία ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ολα τα παραπάνω προμηνύουν εκλογές; Σύμφωνα με ένα εξαιρετικό άρθρο στην WSJ, μπορεί και ναι. Ωστόσο, όπως γράφει, οι πραγματικά κρίσιμες εκλογές του 2017 θα είναι αυτές στην Ολλανδία και στη Γερμανία κι όχι οι ενδεχόμενες νέες στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι των δύο χωρών στη Β. Ευρώπη θα ερωτηθούν για το αν συμφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική στις χώρες τους τα τελευταία κρίσιμα τέσσερα χρόνια.

Στην Ελλάδα, κατέληγε το σχετικό κείμενο, οι ψηφοφόροι της έχουν ερωτηθεί πέντε φορές τα έξι τελευταία χρόνια. Συνεπώς, ξέρουμε τι θέλουν. Σε λίγο θα μάθουμε τι θέλουν και οι δανειστές τους κι αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο από όλα…