Skip to main content

Μια έντιμη και γενναία φωνή στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά

Οι αλήθειες του Uzay Bulut, του «The Gatestone Institute», που αντιδρά με επιχειρήματα στην προσπάθεια μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.
Μέσα στο παραλογισμό που ζει ο τουρκικός λαός, ο οποίος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα υποχρεώθηκε να μεταστρέψει τις προτιμήσεις του και από κοσμικός κεμαλιστής με επιχειρούμενο δυτικό προσανατολισμό, προβάλλει πλέον σε μεγάλο ποσοστό -καθημερινώς διογκούμενο- την ισλαμική-οθωμανική ταυτότητά του ενθυμούμενος την ασιατική προέλευσή του, υπάρχουν και φωνές που έχουν ακόμη βλέμμα καθαρό.
 
Μια έντιμη, αλλά και γενναία τουρκική φωνή που γράφει αλήθειες, είναι του κ. Uzay Bulut, του «The Gatestone Institute», που σε άρθρο του μεταφρασμένο από το defence-point, αντιδρά με επιχειρήματα στην προσπάθεια μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, με αφορμή την πρώτη, εδώ και 85 χρόνια, απαγγελία του κορανίου στο εσωτερικό της.
 
Ο κ. Μπουλούτ, σημειώνει, πως ο Χριστιανισμός έχει μακρά ιστορία στη Μικρά Ασία, η οποία υπήρξε πατρίδα πολλών Αποστόλων και Αγίων, περιλαμβανομένου του Απ. Παύλου, του Τιμόθεου, του Αγ. Νικολάου, του Πολυκάρπου Σμύρνης. Και οι επτά Οικουμενικές Σύνοδοι πραγματοποιήθηκαν σε αυτό που σήμερα είναι Τουρκία.
 
Στους αιώνες που ακολούθησαν χιλιάδες ναοί κτίστηκαν. Ένας από αυτούς ήταν και αυτός της Αγίας Σοφίας, που υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του χριστιανικού κόσμου, μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Οθωμανούς, στις 29 Μαΐου 1453, της οποία ακολούθησε άγρια, τριήμερη λεηλασία. Η Αγία Σοφία δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Οι κατακτητές γκρέμισαν τις πύλες της και αιχμαλώτισαν όσους είχαν καταφύγει σε αυτήν, μαζί με ό,τι πολύτιμο υπήρχε.
Ο διάσημος Βρετανός ιστορικός Στίβεν Ράνσιμαν γράφει: «Έσφαζαν όποιον συναντούσαν στον δρόμο, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς διάκριση. Το αίμα έτρεχε σχηματίζοντας ποτάμια στα ρείθρα των δρόμων, από τον λόφο της Πέτρας μέχρι το Χρυσό Κέρας. Σύντομα η σφαγή σταμάτησε καθώς οι στρατιώτες κατάλαβαν πως οι αιχμάλωτοι και τα πολύτιμα αντικείμενα θα τους έφεραν μεγαλύτερα κέρδη».
 
Να σημειώσω πάντως για την ιστορική αλήθεια, ότι οι βαρβαρότητες των Οθωμανών δεν υστερούσαν των αγριοτήτων των χριστιανών καθολικών, όταν για 60 χρόνια ήσαν κυρίαρχοι της Κωνσταντινούπολης, κατά την Δ΄ Σταυροφορία το 1204. Πάρα πολλά από τα θαυμαστά δημιουργήματα που αντικρίζουν οι επισκέπτες στις ιταλικές πόλεις έχουν προέλευση την Κωνσταντινούπολη.
 
Ο κ. Μπουλούτ, αναγνωρίζει ότι κοινό χαρακτηριστικό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της σημερινής Τουρκίας είναι η έλλειψη ανοχής τους έναντι των εκκλησιών. Και υπενθυμίζει, ότι το 2013 ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς είχε εκφράσει την ελπίδα η Αγία Σοφία να ξαναγίνει τζαμί και μάλιστα την ονόμαζε τζαμί της Αγίας Σοφίας.
 
Πάλι θα χρειαστεί να σημειώσω, ότι ο κ. Αρίντς έλκει καταγωγή από την Κρήτη, όπως οι Συροκρητικοί του Χαμιντιέ, που κατέφθασαν προσφάτως στο νησί ως πρόσφυγες. Και μόνον η Voria.gr. έγραψε πως στη πλειονότητά τους -ανεξαρτήτως αν οι πρόγονοί τους ήσαν Έλληνες εξισλαμισθέντες- έχουν τουρκική συνείδηση. Ελάχιστοι από αυτούς προσελκύσθηκαν στον χριστιανισμό και την ελληνική γλώσσα, κι αυτό χάριν της πρωτοβουλίας ιδιωτών, με το ελληνικό κράτος φυσικά να απουσιάζει.
 
Η εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραψε ότι «Κάποιοι βάζουν τις αγελάδες και τα άλογά τους μέσα στην εκκλησία και εντός καταφεύγουν οι ναρκομανείς και οι αλκοολικοί». Θέλω μόνο α αναφέρω την περίπτωση των Αγίων Θεοδώρων της Κωνσταντινούπολης, που μετατράπηκε σε τζαμί από τον Μωάμεθ Β’ και μετονομάστηκε σε τζαμί του Μουλά Γκουρανί. Η εκκλησία σήμερα είναι πορνείο (στην κυριολεξία), με το ιερό να έχει μετατραπεί σε τουαλέτα για τους πελάτες (εν ονόματι της «ελληνοτουρκικής φιλίας»., προφανώς, στην οποία ομνύει ο κ. Μπουτάρης και άλλοι τινές ομοίας αντιλήψεως – έκαναν θέμα ποτέ στους «αδελφούς» τους Τούρκους γι’ αυτά τα αίσχη;).
 
Για να κλείσω με τον κ. Μπουλούτ, υπενθυμίζει ότι «για να είναι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει να σέβεται τις χριστιανικές και ελληνικές ανθρωπιστικές αξίες που χαρακτηρίζουν τον Δυτικό Πολιτισμό και συνεισφέρουν στην προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, των επιστημών και καθετί καλού και ωφέλιμου.
 
» Δυστυχώς, η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, έχει καταφέρει να καταστρέψει την χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά στη Μικρά Ασία, ότι δηλαδή κάνουν και οι τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή. Στην Τουρκία ο εναπομείνας χριστιανικός πληθυσμός, τα εγγόνια των επιζώντων από τις γενοκτονίες, είναι ακόμα υποκείμενος σε διακρίσεις. Οι παλιές συνήθειες των Οθωμανών δεν ξεχνιούνται».
 
Ο Μακεδών