Skip to main content

Μια έκθεση, μια αναβολή και μια αναβάθμιση για την Ελλάδα

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας θα περιγράφεται με τον πιο παραστατικό τρόπο για ποιο λόγο είναι αναγκαία η προληπτική γραμμή στήριξης.
Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το προσεχές διάστημα η εαρινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που μπαίνει στην τελική φάση της προετοιμασίας της. Γιατί αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον; Για πάρα πολλούς λόγους.
 
Ο σημαντικότερος; Όπως μαθαίνουμε εκεί θα περιγράφεται με τον πιο παραστατικό τρόπο για ποιο λόγο είναι αναγκαία η προληπτική γραμμή στήριξης αντί της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια! Πρόκειται για την σταθερή γραμμή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα, την οποία υποστηρίζει εδώ και έξι μήνες. Δηλαδή, από τότε που η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να μιλά για το βασικό της αφήγημα που είναι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Πάντως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η θέση Στουρνάρα συμβαδίζει με ό,τι λέει και ο Σεντένο, το τελευταίο 48ωρο και παρά την διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεους της χώρας από τη Moody's.
 
Μάλιστα, η κίνηση της τελευταίας δεν δείχνει ικανή να ανατρέψει μια άλλη αρνητική εξέλιξη: Πλέον και μετά την κακή εικόνα στις αγορές ομολόγων – και ειδικά την αντίδραση τους στο τελευταίο επταετές ελληνικό – οι επόμενες ελληνικές εκδόσεις «πάνε» γι' αργότερα. Αρχικά η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές προγραμματίζονταν για μετά τις 4 Μαρτίου Η ημερομηνία μόνο τυχαία δεν ήταν. Έπρεπε να περάσουν οι ιταλικές εκλογές και μετά να επιχειρηθεί η νέα κίνηση. Όμως, τα δεδομένα δείχνουν να αλλάζουν προς το χειρότερο, πολύ νωρίτερα. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι η προσπάθεια ακυρώνεται. Απλώς, πάει για (πολύ) λίγο αργότερα.