Skip to main content

Μια έκπληξη στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων

Ξαφνικό πρόβλημα από το πουθενά προέκυψε στην αποκρατικοποίηση του λιμανιού Καβάλας - Ο ρόλος των ΗΠΑ και το ενδιαφέρον του πρεσβη Πάιατ

Ποια ήταν η πιο ώριμη αποκρατικοποίηση για να ανακοινωθεί αυτές τις μέρες; Η απάντηση συνιστά έκπληξη, όπως έκπληξη ήταν και ο λόγος που αναβλήθηκε, τελικώς. Αφορούσε στο λιμάνι της Καβάλας. Συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, υποστηρίζουν ότι όλα ήταν έτοιμα για τις ανακοινώσεις, αλλά εμφανίστηκε ένα πρόβλημα, σχεδόν από το πουθενά. Αφορούσε σε κάποιο απρανές που ανακαλύφθηκε σε ένα σημείο του λιμανιού, σχεδόν στο παρά 5'. Κι έτσι οι διαδικασίες πήγαν πίσω.

Η άλλη έκπληξη που συνειρμικά δημιουργείται, αφορά στο γεγονός ότι το λιμάνι της Καβάλας ήταν και παραμένει τελικά σαφώς πιο ώριμο να προχωρήσει στην κρίσιμη φάση της πολυετούς αξιοποίησής του, σε σχέση με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Για τους πολλούς, η εντύπωση που υπήρχε ήταν ότι ισχύει το αντίστροφο. Προσέξτε: Για τους πολλούς. Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Πάιατ, έχει όμως τη σωστή ενημέρωση «από πρώτο χέρι», όπως λέγεται. Ο λόγος, προφανής: ό,τι κι αν γίνει, η συγκεκριμένη υποδομή θα καταλήξει σε αμερικανικά συμφέροντα ή ευρύτερα αμερικανικά.

Κι αυτό γιατί σε όλες τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες υπάρχει κι «άρωμα» από τις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, όχι σε όλες, αλλά στις περισσότερες. Εξ ου και το ενδιαφέρον της εδώ πρεσβείας των ΗΠΑ για την συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν και παραμένει πολύ μεγάλο. Προφανώς, για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων εκπλήξεων.