Skip to main content

Μια ευκαιρία δισεκατομμυρίων που πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα

Ένα δώρο που έπεσε από τον ...ουρανό και το οποίο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει αναξιοποίητο, όπως τόσα και τόσα μέχρι σήμερα.

Τους τρόπους με τους οποίους η χώρα θα μπορούσε να αξιοποιήσει το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα δώρο που έπεσε από τον ...ουρανό και το οποίο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει αναξιοποίητο όπως τόσα και τόσα μέχρι σήμερα. Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο επενδυτικό πακέτο – διότι περί αυτού πρόκειται - είχε αρχίσει με μία πρώτη «μαγιά» 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από ήδη εγκεκριμένα προγράμματα, με σκοπό να «μοχλεύσει» πάνω από 300 δισεκατομμύρια από τον ιδιωτικό τομέα. Πολλοί είχαν επιδείξει δυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητα του σχεδίου, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τον Γιούνκερ.

Και κάπως έτσι, πριν μερικά εικοσιτετράωρα, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να ανεβάσει το «ταβάνι» των κονδυλίων από τα 315 στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ και παράλληλα να επεκτείνει χρονικά το πρόγραμμα ως το 2020. Βεβαίως δεν λείπει η κριτική όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των έργων, με τις πλούσιες χώρες να επωφελούνται ιδιαίτερα από το «πακέτο Γιούνκερ» για να στηρίξουν έργα, τα οποία όμως θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές τράπεζες. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, για την Ελλάδα η ευκαιρία που παρουσιάζεται είναι μεγάλη, αν όχι μοναδική. Κι αυτό γιατί και το παραμικρό ευρώ που θα εισπραχθεί από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στην περίπτωση της χώρας μας θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην προσδοκόμενη ανάπτυξη.