Skip to main content

Μια εφαρμογή-οδηγός για να βοηθήσετε άτομα που έχουν υποστεί έμφυλη βία (video)

Τι να κάνετε, τι να αποφεύγετε και τι να πείτε σε τέτοιες δύσκολες στιγμές

Ο καφές που βγήκες με τη φίλη σου, ήταν τελικά πικρός... Την άκουσες να σου αποκαλύπτει ότι έχει πέσει θύμα βίας. Αν και είχες αντιληφθεί κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της, δεν είχες παρατηρήσει κάτι συγκεκριμένο, δεν είχες καταλάβει κάτι περισσότερο.

Ακολουθεί σιωπή, όλα παγώνουν. Το μυαλό σου προσπαθεί να σκεφτεί πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις τη φίλη σου. Τι πρέπει να πεις, πώς να τη βοηθήσεις...

Κάθε κίνησή σου, κάθε σου κουβέντα είναι κρίσιμη. Επέλεξε εσένα για να σου εκμυστηρευτεί τα όσα έζησε, να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται, να μη «κλειδώσει» και κρατήσει μέσα της αυτή δύσκολη στιγμή.

Μια εφαρμογή, ένας «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» που παρουσιάστηκε το προηγούμενο διάστημα από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, έρχεται να σε βοηθήσει για τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις. Είναι μια νέα εφαρμογή για κινητά που παρέχει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές  για το «τι να κάνει», «τι να πει» και «τι να αποφύγει» οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία.

Η εφαρμογή περιέχει μια σειρά από πολύτιμα και πολύ πρακτικά εργαλεία για το πώς να προσεγγίσει κανείς τα άτομα αυτά, πώς να τα ακούσει, τι να ρωτήσει, πού να τα κατευθύνει, τι να παρέχει αλλά κυρίως τι να αποφύγει ώστε να μην προκαλέσει, παρά την καλή του πρόθεση, περισσότερη βλάβη στο άτομο.

«Αυτό το εργαλείο ήρθε σε μια στιγμή που ούτως ή άλλως κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας ως χώρα από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στο γενικότερο πλαίσιο της αντιμετώπισης προστασίας, καταπολέμησης και πρόληψης της βίας» επισημαίνει στη Voria.gr η  Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώ Γούλα, παρουσιάζοντάς μας, παράλληλα, τον Οδηγό.

Η ελληνική έκδοση απευθύνεται για πρώτη φορά σε όλους, επαγγελματίες (εξειδικευμένους και μη) αλλά και στο ευρύ κοινό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε περιπτώσεις  έκτακτης ανάγκης είτε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο.

«Η πανδημία αύξησε τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Τα περιστατικά αυξήθηκαν. Δεν είναι, όμως, μόνο ότι αυξήθηκαν αλλά και ότι αποκαλύπτονται. Πλέον μιλάει ο κόσμος και είναι σημαντικός και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης που ασχολούνται με την ανάδειξη τέτοιων περιστατικών», αναφέρει η κ. Γούλα.

 

Ο Οδηγός Τσέπης περιλαμβάνει και αναφορές για τα παιδιά και τους εφήβους, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, άτομα με αναπηρίες τα οποία έχουν επιβιώσει έμφυλης βίας και άντρες - θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν και για το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ, που υποστηρίζει σε όλη την επικράτεια γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων και τα ανήλικα παιδιά τους. Οι υπηρεσίες που παρέχει η Γενική Γραμματεία δωρεάν είναι η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, αλλά και μέσα από τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας.

«Μας ενδιαφέρει καταρχήν να το μάθει ο κόσμος, είναι πολύ απλή η εφαρμογή. Είναι πολύ σημαντικό έχοντας το κινητό μας, να διαβάζουμε από τον οδηγό πληροφορίες για τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών και όχι μόνο», σημειώνει η κ. Γούλα.  

Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία», που διατίθεται δωρεάν, έχει αναπτυχθεί στη βάση διεθνών προτύπων και είναι ήδη διαθέσιμος σε περισσότερες από 12 γλώσσες. Η δημιουργία του συγκεκριμένου οδηγού εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα της UNICEF στην Ελλάδα.

Μάθετε περισσότερα για τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία» (GBV Pocket Guide) εδώ. Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή σε Android και iOS.