Skip to main content

Μία έδρα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία ο Κάμερον

Το βρετανικό συντηρητικό κόμμα βρίσκεται μία έδρα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με πρόβλεψη του BBC που δίνει στους Τόρις 325 έδρες.

Το βρετανικό συντηρητικό κόμμα βρίσκεται μία έδρα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με πρόβλεψη του BBC που δίνει στους Τόρις 325 έδρες έπειτα από την ανακοίνωση του 70% των αποτελεσμάτων.

Οι Τόρις του πρωθυπουργού Κάμερον οδεύουν να εξασφαλίσουν 325 έδρες από τις 650 του κοινοβουλίου, γεγονός που ισοδυναμεί πρακτικά με απόλυτη πλειοψηφία καθώς τέσσερις βουλευτές του κόμματος Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα ψηφίσουν. Δημοσκόπηση εξόδου  (exit poll) που διενεργήθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας έδινε στους Τόρις 316 έδρες στην κάτω βουλή και στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς 239.

Την ελπίδα να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες εξέφρασε ο επικεφαλής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σύμφωνα με τα exit poll, προηγείται με καθαρό προβάδισμα περίπου 80 εδρών έναντι του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος του Εντ Μίλιμπαντ. 

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως το κόμμα του βίωσε μία «πολύ δυνατή βραδιά». Όπως είπε ωστόσο είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο. «Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», είπε.