Skip to main content

Μια χρονιά γεμάτη Γαλλία: Από διαγωνισμό μακαρόν μέχρι ΙΧ γαλλοφωνίας

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης φέτος έχει αναλάβει με τις ποικίλες δράσεις του να πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη με γαλλικό πολιτισμό.

Η γαλλική εταιρεία Bartissol αναλαμβάνει το 1904 να κατασκευάσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ συνδέει άρρηκτα το όνομα του με την αρχιτεκτονική της πόλης τη δεκαετία του '30 ενώ εν έτει 2017 μια γαλλική εταιρεία - και πάλι- συμμετέχει στα σχέδια αναβάθμισης του λιμανιού.

Οι παραπάνω είναι μόνο κάποιες από τις περιπτώσεις που η Γαλλία συνδέθηκε με την ιστορία και την εξέλιξη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη σχέση θα αναδείξει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους το Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης, το οποίο φέτος έχει αναλάβει με τις δράσεις του να πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη με γαλλικό πολιτισμό.

Το πρόγραμμα των δράσεων αυτών παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο Γάλλος πρόξενος, Philippe Ray μαζί με την υπεύθυνη επικοινωνίας του Ινστιτούτου, Κατερίνα Σπυροπούλου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Place Mignonne.

Στην εισαγωγή του, ο κ. Ray αναφέρθηκε στους στόχους του έτους αυτού που θα είναι αφιερωμένο στην ενότητα «Η Θεσσαλονίκη στα γαλλικά!», λέγοντας ότι είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας, Ελλάδας και συγκεκριμένα Θεσσαλονίκης, το να γνωρίσει το κοινό καλύτερα τα εποιτεύγματα των Γάλλων στην πόλη και τρίτον να προωθηθεί ο εισερχόμενο τουρισμός από τη Γαλλία.

 Οι τρεις σημαντικότερες εκδηλώσεις του 2018 θα είναι:

- Η συμμετοχή του Ινστιτούτου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που φέτος είναι τιμώμενη είναι γαλλοφωνία. Το γαλλικό ινστιτούτο θα διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων, όπως λογοτεχνικές συναντήσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με καλεσμένους γαλλόφωνους συγγραφείς, γνώστούς και λιγότερο γνωστούς, από τις πέντε ηπείρους αλλά και εκθέσεις, συναυλίες και παιδαγωγικά εργαστήρια.

- Εορτασμός των 100 χρόνων από τη Λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί στην πόλη η λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στις 29 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Ανακωχής της Θεσσαλονίκης, και στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα που σηματοδοτήθηκε το τέλος πολέμου. Στο πλαίσιο των εορταστικών τελετών, θα παρουσιατεί το πρωτότυπο μουσικό έργο « Zeitenlick, la paix retrouvée », γραμμένο από τον Γάλλο συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Philippe Forget, και εμπνευσμένο από κείμενα και μαρτυρίες στρατιωτών του Μακεδονικού Μετώπου.
Ακόμα, με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση αυτής της ιστορικής περιόδου, εκτός από τη διοργάνωση των προαναφερθεισών επισήμων τελετών, θα εκδοθεί μικρό βιβλίο, σε πολλές γλώσσες, που θα αναφέρεται στο Μακεδονικό Μέτωπο και θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το γαλλικό μουσείου του Zeitenlick, καθώς και ένα φυλλάδιο που θα απευθύνεται ειδικά σε μαθητές-τριες.

- Γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος του 2018, το Ινστιτούτο ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια μεγάλη έκθεση και σειρά συνεδρίων με στόχο την ανάδειξη της γαλλικής παρουσίας και επιρροής στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα του 18ου αιώνα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η προξενική παρουσία της Γαλλίας, την εβραϊκή κοινότητα και γαλλοφωνία, το Μακεδονικό Μέτωπο.

Η δράση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες της πόλης, (ιστορικούς, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους) και συλλέκτες έργων τέχνης, με βάση την έρευνα και τις εργασίες τους, μερικές από τις οποίες είναι αδημοσίευτες.

Πέραν των τριών αυτών δράσεων, το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της γαστρονομίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται:

- Στις 14 Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί έκθεση με τη συλλογή των χαρτών του Λουδοβίκου του 14ου που ανακαλύφθηκαν τυχαία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξεχωρίζουν από άποψη αισθητικής, τεχνικής αλλά και μεγέθους. Για τις ανάγκες της έκθεσης, θα παρουσιαστούν και οι χάρτες της συλλογής (υψηλής ψηφιακής ποιότητας αντίγραφα) από τη Γαλλία, από την Ιστορική Υπηρεσία Αμύνη στη Vincennes.

- Στις 26 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η ετήσια έκθεση για σπουδές στη Γαλλία. Μόνο που αυτή τη φορά, στην έκθεση θα συμμετέχουν 21 διαφορετικά ιδρύματα, και θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που θα συμμετέχουν στην έκθεση της Αθήνας.

- Θα συνεχιστούν οι ελληνογαλλικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί νέος λογοτεχνικός κύκλος με καλεσμένο τον συγγραφέα Ντανύ Λαφερριέρ.

- Θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός Μακαρόν. Θα υπάρξει κριτική επιτροπή τα μέλη της οποίας θα επισκεφθούν την πόλη μας στις 24 Φεβρουαρίου.

- Gout de France-Good France: Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη προσκαλεί τους αρχιμάγειρες της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Θράκη) που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο αυτό γεγονός, να καταχωρίσουν στην ιστοσελίδα Goût deFrance - GoodFrance (FR, ENG) ένα μενού «α λα γαλλικά», εμπνευσμένο από γαλλικές συνταγές βασιζόμενες σε φρέσκα τοπικά προϊόντα, γραμμένο στα ελληνικά και, εάν είναι δυνατόν, στα γαλλικά.

- Το Γαλλόφωνο αυτοκίνητο: Η γαλλοφωνία θα κάνει... περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα καθώς μέλος του γαλλικού ινστιτούτου θα επισκεφθεί πόλεις της Βορείου Ελλάδος και θα μπει σε σχολεία να διοργανώσει παχνίδια και δράσεις γύρω από τη γαλλοφωνία. Το ΙΧ της γαλλοφωνίας θα ταξιδέψει επί ένα μήνα σε μέρη, όπως η Καστοριά, τα Ιωάννινα και η Πτολεμαϊδα.

- Τον μήνα Μάρτιο, μήνα αφιερωμένο στη Γαλλοφωνία, θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο στη μνήμη της γαλλόφωνης αλγερινής συγγραφέως Ασσια Ντζεμπάρ (8-9 Μαρτίου) εν΄΄ω στις 21 Μαρτίου θα εορταστεί η διεθνής ημέρα γαλλοφωνίας.