Skip to main content

Μια απροσδόκητη σύμμαχος για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Η προγραμματισμένη γι' αυτό το διήμερο Σύνοδος Κορυφής λειτουργεί καταλυτικά για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται πλέον σχετικά με την χώρα μας.

Ο τριήμερος διαπραγματευτικός μαραθώνιος, που ξεκίνησε χθες και θα συνεχισθεί σήμερα και αύριο για την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με το μεταναστευτικό, αποτελεί αυτή τη στιγμή το νο1 θέμα προς συζήτηση, εντός και εκτός συνόρων. Η προγραμματισμένη γι' αυτό το διήμερο Σύνοδος Κορυφής, με ατζέντα το προσφυγικό και την Ελλάδα «στον τοίχο» υπό την απειλή της αποκοπής της από την υπόλοιπη Ευρώπη, με κλείσιμο των βόρειων συνόρων της, λειτουργεί καταλυτικά για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται πλέον σχετικά με την χώρα μας. Κάποιοι στις Βρυξέλλες θεωρούν την εξέλιξη αυτή, σχεδόν σίγουρη, υπό την έννοια ότι defacto τα σύνορα έχουν σχεδόν κλείσει και μένει μόνο να επικυρωθεί αυτή η απόφαση de jure.

Προς το παρόν, πάντως, η Ελλάδα έχει έναν αναπάντεχο σύμμαχο στην προσπάθεια της να αποφύγει το μοιραίο. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, που πιστεύει ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση. Το ίδιο θεωρούν επίσης και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που συνιστούν  ένα ισχυρό μπλοκ για τα ελληνικά συμφέροντα σε αυτή τη φάση.

Το θέμα βεβαίως είναι τι ρόλο παίζουν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία), που αποστασιοποιούνται από την έως τώρα «μητέρα – Γερμανία», ως προς το θέμα, χαράσσοντας δική τους σκληρή πολιτική, ανεξάρτητα από την Σύνοδο Κορυφής. Η Βουλγαρία, πάντως, στην οποία απευθύνονται, δεν θέλει το κλείσιμο των συνόρων. Είναι άγνωστο τι στάση θα κρατήσουν τα Σκόπια, τα οποία η αλήθεια είναι ότι φλερτάρουν ανοικτά με την προοπτική, αν κρίνει κανείς από τον φράκτη που στήνουν στα σύνορα.

Και βεβαίως, μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Αυστρίας, που φαίνεται να βρίσκεται πίσω από όλη αυτή την κίνηση και να την υποκινεί.