Skip to main content

Μη ρεαλιστική η άρνηση της Βρετανίας, εκτιμά ο Σουηδός ΥΠΟΙΚ

Ο Σουηδός ΥΠΟΙΚ έκρινε μη ρεαλιστική την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης θα επηρεαστούν το ίδιο με τις χώ
Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών έκρινε σήμερα μη ρεαλιστική την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των χωρών της ευρωζώνης ύψους 750 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως η Σουηδία ή η Βρετανία, θα επηρεαστούν το ίδιο με τις χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης.

«Είναι εντελώς μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι δεν πρέπει να βοηθήσει», δήλωσε ο ΄Αντερς Μποργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη. «Το Λονδίνο είναι το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Αν πάψουν να λειτουργούν η χρηματοδότηση και οι πληρωμές προς τις τράπεζες, δεν θα περάσουν παρά λίγες ημέρες προτού επηρεαστούν δραματικά οι οικονομικές αγορές του Λονδίνου», υπογράμμισε ο Μποργκ.

Ο Bρετανός υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ είχε δηλώσει ήδη από χθες Κυριακή ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει τη συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού σταθερότητας που έχει στόχο να βοηθά τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Αν και δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ, η Σουηδία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει ανάλογα με την περίσταση και σε περίπτωση ανάγκης ενεργοποίησης του μηχανισμού που δημιουργήθηκε για τις 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Μία πιθανή ευρωπαϊκή οικονομική κρίση θα ανέτρεπε όλες τις σουηδικές εξαγωγές, δήλωσε ο Μποργκ δικαιολογώντας την απόφαση της χώρας του. «Αν μία κρίση ρευστότητας επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα, αν οι τράπεζες έχουν προβλήματα ρευστότητας, αυτό θα επηρεάσει τις εξαγωγές με τέτοιο τρόπο που θα σταματήσουν σχεδόν εντελώς. Είναι εντελώς αδύνατο για τις χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές, όπως η Σουηδία, να λειτουργήσουν σε μία τέτοια κατάσταση», εξήγησε ο Μποργκ.