Skip to main content

«Μη φοβάστε Γραικοί»: Το εμβατήριο του 19ου αιώνα που παίζουν οι φιλαρμονικές στην Κέρκυρα στην πρώτη Ανάσταση (vid)

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μελοποιημένο επαναστατικό ποίημα από την εποχή της Τουρκοκρατίας

Κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα, μετά την πρώτη Ανάσταση και το σπάσιμο των Μπότηδων, οι φιλαρμονικές του νησιού παιανίζουν στους δρόμους της πόλης το επαναστατικό εμβατήριο του 19ου αιώνα «Μη φοβάστε Γραικοί». 

Διαβάστε: Χιλιάδες κόσμος πλημμύρισε την καρδιά της Κέρκυρας για τους Μπότηδες (video)

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μελοποιημένο επαναστατικό ποίημα από την εποχή της Τουρκοκρατίας, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές σε διάφορες συλλογές πατριωτικών τραγουδιών που κυκλοφόρησαν εκτός Ελλάδος (Δανία, Αγγλία) μεταξύ 1870 και 1890. Ο μουσουργός της συγκεκριμένης εκδοχής παραμένει άγνωστος, αλλά η παράδοση θέλει να είναι ο Κεφαλονίτης Νικόλαος Τζανής Μεταξάς. 

Η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας απέδωσε το συγκεκριμένο εμβατήριο και κατά τον πρώτο επίσημο κερκυραϊκό εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Κέρκυρα το 1850.

Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα το εμβατήριο είχε πανελλήνια απήχηση υπό τον τίτλο «Άσμα προτρεπτικόν», το οποίο συντρόφευε πολλές από τις σημαντικές στιγμές της περιπετειώδους πορείας της Ελλάδας της εποχής εκείνης. Ωστόσο να σημειωθεί ότι οι στίχοι του ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένοι και κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. 

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ήδη το 1840 καταγραφόταν στις ελληνικές ποιητικές ανθολογίες ως ένα από τα πλέον διαδεδομένα πατριωτικά στιχουργήματα της περιόδου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

Πηγή: ΣΚΑΪ