Skip to main content

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τα ν/σ για ρευστότητα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ανακοινώσεις της υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκας Κατσέλη, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
«Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν ψηφιστεί και τα δύο σχέδια νόμου, για τη ρευστότητα της αγοράς και για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, από τη Βουλή», σημείωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Η υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχολίασε ότι η συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων που ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια με το άνοιγμα της Βουλής στις 12 Ιανουαρίου. Την ίδια εβδομάδα θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και το δεύτερο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των καταναλωτών, ώστε την αμέσως επόμενη βδομάδα να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την ολομέλεια.

Σε ό,τι αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας και της παραγωγικής αναδιάρθρωση του τόπου, η υπουργός σημείωσε ότι αυτό αποτελεί εθνικό στοίχημα και για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτη η υπουργός ανέφερε: «είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τα βήματα που πρέπει να κάνουμε τους προσεχείς μήνες, έτσι ώστε πραγματικά να δώσουμε ρευστότητα στην αγορά, να αναθερμάνουμε την οικονομία και να προχωρήσουμε στη μεγάλη τομή που έχουμε εξαγγείλει, στην απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, με τη συνεργασία των επιμελητηρίων μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε μόνο το νόμο. Πρέπει να προετοιμαστεί και το έδαφος, έτσι ώστε ο επενδυτής να έχει ένα φιλικό περιβάλλον να μπορεί να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση του επενδυτικού του σχεδίου».

Από την πλευρά του ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ότι το 2009 είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς έκλεισαν 10.000 επιχειρήσεις και το 2010 θα είναι δυσκολότερη. Ζήτησε τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες και δεν αξιοποιήθηκαν, μέσω προγραμμάτων, να περάσουν στην αγορά ώστε 10 δισ. ευρώ να επιφέρουν την πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά.