Skip to main content

Μεξικό: Έρευνα για επίθεση με drones φορτωμένα με εκρηκτικά

Η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε τριάντα ανθρώπους

Οι αρχές έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνα στην Μπουεναβίστα ντε λος Ουρτάδο, κοινότητα στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού (νοτιοανατολικά), όπου μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε πως διαπράχθηκε επίθεση με drones φορτωμένα εκρηκτικά η οποία στοίχισε τη ζωή σε τριάντα ανθρώπους, ανακοίνωσε η πολιτειακή γραμματεία (σ.σ. το υπουργείο) Ασφαλείας.

«Με βάση πληροφορίες που έδωσαν πολίτες, καταγράφτηκε πράξη βίας στην κοινότητα αυτή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε χθες Παρασκευή. Στην περιοχή στάλθηκαν αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Minerva Bello, ανέφερε πως η πόλη αυτή, που μαστίζεται από την εγκληματικότητα, μετατράπηκε σε θέατρο επίθεσης με drones εναντίον του πληθυσμού.

«Κατά τις πληροφορίες μας, η κοινότητα υπέστη από χθες (σ.σ. προχθές Πέμπτη) επίθεση με drones, εκρηκτικούς μηχανισμούς», τόνισε ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο ιερέας Φιλιμπέρτο Βελάσκες, σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσθεσε πως οι αρχές τον ενημέρωσαν ότι «δολοφονήθηκε κόσμος» στη Μπουεναβίστα ντε λος Ουρτάδο. «Μιλούν για 30 ανθρώπους», απάντησε ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν γνωρίζει πόσα είναι τα θύματα.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τις αρχές μέχρι στιγμής.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές επιθέσεις με drones από μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών.

Οι συμμορίες είναι ιδιαίτερα ενεργές στην πολιτεία Γκερέρο, από τις φτωχότερες του Μεξικού, όπου καλλιεργούνται κάνναβη και παπαρούνα, η πρώτη ύλη για την παραγωγή οπίου και ηρωίνης.

Στο Μεξικό έχουν καταγραφτεί επίσημα πάνω από 420.000 δολοφονίες αφότου κηρύχθηκε το 2006 από τον τότε πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας για να παταχθούν τα καρτέλ. Έχουν επίσης καταγραφτεί πάνω από 110.000 βίαιες εξαφανίσεις, στην πλειονότητά τους από το 2006 και πέρα. Τόσο οι φόνοι, όσο και οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις αποδίδονται από τις αρχές στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Η πιο πρόσφατη ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον πολιτών διαπράχθηκε τον περασμένο μήνα στη Σαλβατιέρα, στην πολιτεία Γουαναχουάτο (κεντρικά): ένδεκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν τη 17η Δεκεμβρίου, εν μέσω γιορτής.

φωτογραφία αρχείου