Skip to main content

Αλλαγή σελίδας στη ΜΕΒΓΑΛ - Παρελθόν η πλευρά Παπαδάκη

Η Μαίρη Χατζάκου και η ΔΕΛΤΑ κατέβαλαν τα ποσά που τους αναλογούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πού θα πάνε οι αδιάθετες μετοχές.

Με ριζικό τρόπο λύνεται πλέον το χρονίζον πρόβλημα στα διοικητικά της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, με την εξαγορά του ποσοστού (43%) της πλευράς Χατζηθεοδώρου - Παπαδάκη.

Αυτό, μετά και την υλοποίηση της απόφασης (1/6/2016) για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατά το μέρος που αντιστοιχούσε στα ποσοστά της οικογενείας της Μαίρης Χατζάκου και της ΔΕΛΤΑ, δίνει τη λύση στα προβλήματα μάνατζμεντ που κρατούσαν πίσω τη βιομηχανία για τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, αφού υπήρχε πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ των μετόχων και ένας συνεχής ανταγωνισμός για την επικυριαρχία στην εταιρεία και το πως θα οριζόταν το μέλλον της, μέσω ελληνικών ή και διεθνών συμμαχιών.

Οι πλευρές της ΔΕΛΤΑ και της Μαίρης Χατζάκου, τήρησαν τη δέσμευσή τους για συμμετοχή σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΒΓΑΛ κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ και ήδη κατέθεσαν τα ποσά που τους αναλογούν με βάση τα μετοχικά τους μερίδια. Έτσι, στην εταιρεία έχουν εισρεύσει 6,5 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το δ.σ. της εταιρείας προκειμένου να αποφασιστεί το πως θα γίνει η διάθεση των αδιάθετων μετοχών, αφού στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν συμμετείχε στο ποσοστό που της αναλογούσε η πλευρά Παπαδάκη αλλά ούτε και η πλευρά Νίκης Χατζάκου- Δ. Συμεωνίδη.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, για να αποχωρήσει από την εταιρεία η πλευρά Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου, πήρε ποσό περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, από το οποίο τα 3,8 εκατ. προέρχονταν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενώ επιπλέον 700.000 ευρώ κατέβαλε η ΔΕΛΤΑ.

Με τα σημερινά δεδομένα η ΔΕΛΤΑ, στην οποία πέρασαν οι μετοχές Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΜΕΒΓΑΛ με ποσοστό 57%. Ωστόσο, τα μετοχικό μερίδια πιθανότατα θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με το που θα πάνε οι αδιάθετες μετοχές.

Είναι βέβαιο ότι η κυρία Μαίρη Χατζάκου, αντιπρόεδρος δ.σ., θα θελήσει να αποκτήσει τουλάχιστον μέρος των αδιάθετων τίτλων καθώς έως τώρα έχει καταβάλει ποσό μεγαλύτερο αυτού που αντιστοιχούσε στις νέες μετοχές που απέκτησε.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι ενέργειες για να επιτύχει η ΜΕΒΓΑΛ την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και τη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων δανείων(δάνεια ύψους 54.9 εκατ. έχουν καταγγελθεί) σε μακροπρόθεσμα. Η εταιρεία έχει υποβάλλει πενταετές business plan στις πιστώτριες Τράπεζες οι οποίες θα διενεργήσουν έλεγχο προκειμένου να εκτιμήσουν τις παραδοχές του σχεδίου.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, που το 2015 είχε κύκλο εργασιών 110,4 εκατ. ευρώ, προβλέπει αύξηση των πωλήσεων στα 170 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση του 5ετούς προγράμματος και μετά την υλοποίηση δράσεων επιθετικού μάρκετινγκ αλλά και επενδύσεων σε μηχανήματα και εξοπλισμό.

Επίσης, μένει να ξεκαθαρίσει και το ποια θα είναι και αν θα συνεχίσει να υπάρχει σχέση με την Βartons Global Holdings, στην οποία έναντι ποσού 2,8 εκατ. ευρώ είχαν εκχωρηθεί τα δικαιώματα χρήσης των σημάτων της ΜΕΒΓΑΛ και των domainnames της βιομηχανίας. Έχει επανειλημμένως ερωτηθεί η Bartons εάν επιθυμεί να αποχωρήσει ή αν θέλει να μείνει ως πιστώτρια της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι μέτοχοι της εταιρείας είναι αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές και τα διοικητικά και να ρίξουν όλο το βάρος στην οικονομική ενίσχυση της ΜΕΒΓΑΛ.