Skip to main content

Στον έλεγχο Μ. Χατζάκου και ΔΕΛΤΑ η ΜΕΒΓΑΛ - Βάζουν 10 εκατ. στην ΑΜΚ

Σε ελληνικά χέρια παραμένει η βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία. Κυρίαρχοι η Μαίρη Χατζάκου και η Δέλτα μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ, οι οποίοι τελικά αποφάσισαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 10 εκατ. ευρώ, διατηρώντας έτσι τον έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας σε ελληνικά χέρια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πλευρά της κ. Μαίρης Χατζάκου θα εισφέρει στην ΑΜΚ το ποσό των 7 εκατ. ευρώ και η πλευρά της ΔΕΛΤΑ το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια Συμεωνίδη δεν έχει ακόμη αποφασίσει την πιθανή συμμετοχή της στην ΑΜΚ, ενώ η πλευρά Παπαδάκη μένει εκτός και έτσι απομακρύνεται από τη μετοχική σύνθεση της γαλακτοβιομηχανίας.

Στη ΜΕΒΓΑΛ, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η εταιρεία και η διοίκησή της περνάει ουσιαστικά στον έλεγχο της κ. Μαίρης Χατζάκου και της ΔΕΛΤΑ, των οποίων τα ποσοστά θα διαμορφωθούν στο 44% για την κάθε πλευρά. Από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ποσό 2,8 εκατ. ευρώ θα δοθεί για να εξοφληθεί δάνειο του fund Sankaty, που συγκροτούν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons, και ποσό περίπου 4,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του ποσοστού της οικογένειας Χατζηθεοδώρου - Παπαδάκη.

Το υπόλοιπο ποσό της ΑΜΚ (περίπου 2,7 εκατ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η ρευστότητα της βιομηχανίας, η οποία σε αμέσως επόμενη φάση θα επιδιώξει και την αναδιάρθρωση των τραπεζικών της δανείων, που προσεγγίζουν τα 53-55 εκατ. ευρώ σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη σημερινή γενική συνέλευση, το 43% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ βρισκόταν υπό τον έλεγχο της οικογένειας Χατζηθεοδώρου - Παπαδάκη, το 14,8% στη ΔΕΛΤΑ, το 14,7% στην οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και το 27,5% στην οικογένεια Χατζάκου - Συμεωνίδη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΜΕΒΓΑΛ:

Συνήλθε σήμερα, 1η Ιουνίου 2016,  Γενική Συνέλευση μετόχων της ανώνυμης εταιρείας που φέρει τον διακριτικό τίτλο ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.

Σχετικά με το πρώτο θέμα που αφορά  την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έπειτα από πρόταση της μετόχου κ. Μαίρης Χατζάκου, σας γνωρίζουμε ότι αυτή αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί με ποσό ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ (€10.000.000). Η απόφαση λήφθηκε με ποσοστό μεγαλύτερο του 72% των μετόχων και συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν: η οικογένεια Χατζάκου, η ΔΕΛΤΑ και η οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, ενώ η οικογένεια Συμεωνίδη απείχε.

Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αύξηση αυτή θα καλύψει σταδιακά τις υποχρεώσεις της εταιρείας και θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση της ρευστότητας. Οι μέτοχοι που συμμετέχουν, ΔΕΛΤΑ και οικογένεια Χατζάκου, επενδύουν κεφάλαια στοχεύοντας στην αναπτυξιακή πορεία της ΜΕΒΓΑΛ.  Η διοίκηση θα εντείνει την προσπάθειά της για εξυγίανση της εταιρείας.

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας με τη συμμετοχή των funds Sankaty και Bartons, η πρόταση καταψηφίστηκε από την οικογένεια Χατζάκου, την οικογένεια Συμεωνίδη και τη ΔΕΛΤΑ, ενώ υπέρ ψήφισε η οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου.