Skip to main content

Μετρό: Βυζαντινή πλατεία ανακαλύφθηκε στο σταθμό Αγία Σοφία

Διαβεβαιώσεις ότι δεν απειλείται με καθυστερήσεις η κατασκευή του σταθμού, από την αποκάλυψη μεγάλης μαρμαρόστρωτης βυζαντινής πλατείας.

Νέα σημαντικά ευρήματα φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στο έργο της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αυτή την φορά τα νέα ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο εργοτάξιο "Αγία Σοφία" του Μετρό.

Πρόκειται για μία μεγάλη μαρμαροστρωμένη πλατεία των βυζαντινών χρόνων, η οποία χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και σύμφωνα με τα πρώτα ανασκαφικά δεδομένα, φαίνεται να έχει σχήμα ωοειδές.

Όπως αναφέρθηκε στη Voria.gr από την υπεύθυνη Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα θα δοθούν στην παρουσίαση που θα γίνει στο συνέδριο Αρχαιολογικού Έργου Μακεδονίας και Θράκης, τον Μάρτιο. Γνωστοποιήθηκε, πάντως, ότι τα ευρήματα δεν βρίσκονται εντός του λεγόμενου "κουτιού" του σταθμού (κελύφους), οπότε και δεν εμποδίζουν την κατασκευή του.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε στη Voria.gr ότι τα ευρήματα βρίσκονται στο νότιο αλλά και στο βόρειο τμήμα του σταθμού, κοντά στα σημεία που είναι χωροθετημένες οι είσοδοι, δηλαδή προς την οδό Πλάτωνος η βόρεια και πρoς την οδό Καστριτσίου η νότια. Η ανασκαφή συνεχίζεται και η έκταση του ευρήματος δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά η Αττικό Μετρό, είπε ο κ. Μυλόπουλος, έχει επανειλημμένως εξετάσει το ζήτημα από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού και διαβεβαίωσε ότι στο σταθμό "Αγία Σοφία" δεν θα επαναληφθεί ένα σενάριο τύπου "Βενιζέλου".

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής,  άγνωστο παραμένει το μέλλον της πλατείας, που δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, καθώς εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο διατήρησης μονάχα ενός τμήματός της. Η απόφαση θα ληφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Όμοια πλατεία, δε, έχει ανακαλυφθεί μόνο στην Ιορδανία, στην πόλη Γέρασα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο χρόνος για την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας στα σκάμματα του Μετρό, μετράει αντίστροφα. Μάλιστα ειδικά για την "Αγία Σοφία", είχε προβλεφθεί η ολοκλήρωσή τους τον Ιούλιο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, τον κατασκευαστή δεν ανησυχούν τα ευρήματα από τη στιγμή που είναι εκτός του κελύφους του σταθμού, γιατί αν χρειαστεί στις περιοχές των εισόδων, μικρές μετατροπές υπάρχουν περιθώρια να γίνουν. Πέραν αυτού, τονίσθηκε, υπάρχει απόφαση του ΚΑΣ που προβλέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό "Αγία Σοφία", στο νότιο τμήμα, κάτι που έγινε πριν τέσσερα χρόνια, όταν απομακρύνθηκε, τμήμα- τμήμα, η ρωμαϊκή οδός decumanus maximus που είχε βρεθεί στο βόρειο τμήμα του σταθμού.

Να σημειωθεί ότι οι κύριοι χώροι του σταθμού "Αγία Σοφία" βρίσκονται κάτω από την οδό Εγνατία, εκεί που είναι η κανονική χάραξή της. Η κυκλοφορία επί της Εγνατίας αναγκαστικά εκτρέπεται προκειμένου να μπορέσει να κατασκευαστεί ο σταθμός.