Skip to main content

Μετρό: Γνωμοδότηση ΚΑΣ υπέρ της διατήρησης των αρχαίων στη Βενιζέλου

Υπέρ του αιτήματος του δήμου για τη δημιουργία αρχαιολογικού χώρου στον σταθμό Βενιζέλου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Oλοκληρώθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η συζήτηση του αιτήματος του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ενός «εμφανούς, προστατευμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης οι βυζαντινές αρχαιότητες να παραμείνουν στο σημείο όπου εντοπίστηκαν (in situ).

Την εισήγηση εκ μέρους του δήμου έκαναν η μελετήτρια κυρία Αλεξοπούλου και ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, ο οποίος, μάλιστα, κάλεσε τα μέλη του ΚΑΣ να επισκεφθούν τις βυζαντινές αρχαιότητες προκειμένου να διαμορφώσουν ακόμα πιο καλή άποψη για το θέμα. Από τη συνεδρίαση απείχε η Αττικό Μετρό.

Η θέση του κ. Μπουτάρη, όπως τη μετέφερε ο ίδιος νωρίτερα στη Voria.gr, είναι ότι η μη απόσπαση των αρχαιοτήτων δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για την κατασκευή του σταθμού της Βενιζέλου. Επόμενο βήμα, κατά τον δήμαρχο, είναι η εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Από αρκετές πλευρές, ωστόσο, μεταξύ των οποίων και από τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ στην Ά Θεσσαλονίκης το αίτημα ερμηνεύεται ως πρόθεση κατάργησης του σταθμού της Βενιζέλου, κάτι που, πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης αρνείται κατηγορηματικά. Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγες μέρες οι βουλευτές της ΝΔ αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ.