Skip to main content

Μετρό: Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου

Αύριο ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό θα έχει συνάντηση με έξι φορείς, που θα τους ενημερώσει για την πορεία των έργων του μετρό.

Το πράσινο φως για τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης του ποσοστού του 9% των αρχαιοτήτων που πρέπει αρχικά να απομακρυνθούν από τον σταθμό Μετρό στη Βενιζέλου έδωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Μυλόπουλου.

Μιλώντας στην TV100, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό τόνισε ότι το γεγονός αυτό επιτρέπει την έναρξη των εργασιών αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.

«Έχουμε πάρει την έγκριση της μελέτης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στα σκάμματα από τα οποία θα πρέπει να κατεβούμε για να φτιάξουμε τον σταθμό. Η έγκριση δόθηκε χτες που ήμασταν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι, την εβδομάδα μετά το Πάσχα ξεκινάμε αισίως τις εργασίες στον σταθμό της Βενιζέλου» ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος.

Αναφορικά με τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, ο κ. Μυλόπουλος διευκρίνισε: «Ξεκινάμε με τις αρχαιολογικές εργασίες και στη συνέχεια θα έχουμε επέκτασή τους και στη βόρεια και στη νότια είσοδο. Όταν με το καλό απεμπλακούμε από τις αρχαιολογικές εργασίες, κάτι που υπολογίζουμε ότι θα συμβεί εντός του 2018, θα ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού σε μεγάλο βάθος με τη μέθοδο ΝΑΤΜ, που είναι μια σχετικά καινούρια μέθοδος, με την οποία μπορεί κάποιος να κατασκευάζει από πάνω προς τα κάτω, σε πολύ μεγάλο βάθος, υπόγεια έργα όπως είναι ένας σταθμός του μετρό”.

«Όσο συνεχίζονται οι εργασίες στον σταθμό της Βενιζέλου, απ’ ότι φαίνεται, διότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική μελέτη, δεν θα μπορεί ταυτοχρόνως να κατασκευάζεται ο σταθμός και από δίπλα να περνάει ο συρμός» επισήμανε ακόμα.

Σχετικά με τα αρχαία που βρέθηκαν στον σταθμό της Αγίας Σοφίας, ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ΚΑΣ αμέσως μετά το Πάσχα.

Σχολιάζοντας ακόμα τη διακοπή εργασιών στον συγκεκριμένο σταθμό, είπε ότι η διακοπή των εργασιών όσο ένα θέμα συζητείται στο ΚΑΣ δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. «Κάθε φορά που εξετάζει ένα ζήτημα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, οι εργασίες σταματούν μέχρι να μας υποδείξουν με ποιο τρόπο θα συνεχίσουμε. Έτσι συμβαίνει και τώρα», συμπλήρωσε.


Συνάντηση Αττικό Μετρό με φορείς της πόλης

Ο κ. Μυλόπουλος αποκάλυψε ακόμα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι αύριο θα έχει συνάντηση με έξι φορείς, όπου θα τους ενημερώσει για την πορεία των έργων και θα σχεδιάσουν μαζί το μέλλον του μετρό. «Η συνάντηση που θα έχω με τους φορείς έχει διπλό σκοπό. Τους προσκαλώ για να τους ευχαριστήσω που απέσυραν την προσφυγή τους στο συμβούλιο της Επικρατείας για τον σταθμό Βενιζέλου και μετά να τους ενημερώσω για την πορεία του μετρό. Φορείς όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι φορείς που ενδιαφέρονται άμεσα για την υλοποίηση του έργου, γιατί έχουν καταστήματα, τις δουλειές τους και ζουν στις περιοχές που θα περάσει το μετρό. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο, καθώς το μεγαλύτερο έργο έχει ολοκληρωθεί».

Τέλος ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. αναφέρθηκε και στους, όπως τους χαρακτήρισε, «νοσταλγούς του κακού παρελθόντος», οι οποίοι ισχυρίζεται ότι με την πρώτη ευκαιρία ρίχνουν το δηλητήριο τους. «Τα έργα εκτελούνται, το μετρό εκτελείται. Για τον ανάδοχο τελείωσε η περίοδος αμφισβήτησης του έργου και δέχεται να αποσύρει την αίτηση διάλυση της σύμβασης την οποία είχε καταθέσει το 2014. Σήμερα λέει να προσχωρήσουμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Κάποιοι μικροί νοσταλγοί του κακού παρελθόντος προσπαθούν να δημιουργήσουν ομίχλη αμφισβήτησης στον κόσμο. Ο κόσμος όμως βλέπει, ακούει και αγκαλιάζει το έργο, ώστε να μπορεί να ανέβει στο μετρό το 2020”, ολοκλήρωσε ο κ. Μυλόπουλος.