Skip to main content

Μετρό: Ο «Φάκελος Λαμπράκη» άνοιξε στον νεότευκτο σταθμό «Ευκλείδης»

Μέσα από 63 φωτογραφικά εκθέματα η ζωή και το έργο του Γρηγόρη Λαμπράκη αναβιώνουν στον ολοκληρωμένο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης.

Έκθεση φωτογραφίας με τη ζωή και το έργο του Γρήγορη Λαμπράκη με τίτλο «Φάκελος Λαμπράκη» φιλοξενείται στον σταθμό «Ευκλείδη» του μετρό Θεσσαλονίκης, που άνοιξε σήμερα τις πύλες του για το κοινό για περιήγηση (δείτε εδώ).

Μέσα από 63 φωτογραφικά εκθέματα οι επισκέπτες του σταθμού έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν επιστολές, αποκόμματα εφημερίδων και πλήθος εγγράφων από τη δράση του ως ιατρός και πολιτικός.

Ιδιαίτερη εντύπωση λόγω της ιστορικής τους σημασίας προκαλούν τα έγγραφα και το φωτογραφικό υλικό από τον απόρρητο φάκελο της Ασφάλειας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη που καταγράφουν στοιχεία για τη δολοφονία του από το παρακράτος την 22α Μαΐου του 1963.

Στο σημείο βρίσκεται και ο γιος του, Γρηγόρης Λαμπράκης που υπογράφει το βιβλίο σε συγγραφή του ίδιου και του Χρήστου Χαλαζιά «Η δολοφονία του Λαμπράκη και το παρακράτος».

Ο κ. Λαμπράκης δήλωσε συγκινημένος για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και διάβασε απόσπασμα του πατέρα του από ομιλία του το 1962. «Κρίση, αδιέξοδο, καθυστέρηση. Όλο ίδιες λέξεις επαναλαμβάνω. Χορεύουν γύρω γύρω στον ίδιο χορό του Ζαλόγγου. Ελλάδα πλούσια. Ελλάδα υποανάπτυκτη. Ελλάδα πατέντα του πολιτισμού. Ελλάδα με τις χιλιάδες αγράμματους και τα ερειπωμένα σχολεία. Ελλάδα με χιλιάδες σχολεία χωρίς δασκάλους. Ελλάδα με δασκάλους χωρίς δουλειά. Χρόνο με τον χρόνο οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται και ας είναι από τις πιο υψηλές στην Ευρώπη».



Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος αφιέρωσε τη συγκεκριμένη έκθεση στους εργαζόμενους της εταιρείας, «που βρίσκονται πίσω από το έργο του μετρό και ο κόσμος δεν μπορεί να τους δει».

Η έκθεση και κατ'επέκταση ο σταθμός του μετρό θα είναι και αύριο ανοιχτά για τα κοινό από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, είναι αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο η έκθεση να παραταθεί έως την Τετάρτη.