Skip to main content

Μετριάζει τη στάση της η Τερέζα Μέι

Στροφή και στο θέμα της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φαίνεται να κάνει η Βρετανία, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύεται σήμερα

Άλλη μια κόκκινη γραμμή της Τερέζα Μέι αναιρείται με βάση τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα της υπαγωγής της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αρχική  δέσμευση της πρωθυπουργού ήταν ότι μετά το Brexit, η Βρετανία δεν θα υπάγεται στην δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τώρα η απόλυτη αυτή θέση δείχνει να μετριάζεται. Σύμφωνα με έγγραφο του αρμόδιου υπουργού για τις διαπραγματεύσεις, Ντέιβιντ Ντέιβις, το δικαστήριο δεν θα έχει μεν δικαιοδοσία στους νόμους που θα ψηφίζει το Βρετανικό Κοινοβούλιο αλλά για την οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ ατόμων, οργανισμών, εταιρειών ή κρατών, η Βρετανία θα συνεχίσει να αναγνωρίζει το ρόλο του Δικαστηρίου.

Επιχειρώντας να θολώσει να νερά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράμπ, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στην εκστρατεία του Leave (δηλαδή υπέρ τη αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ) είπε στο BBC πως «η κυβέρνηση θα έχει το ένα μάτι στραμμένο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Μάλλον μικρές οι αλλαγές σε θέματα νομολογίας

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά  πολύπλοκο ζήτημα αλλά όλα δείχνουν ότι και σε θέματα νομολογίας η Βρετανία θα διατηρήσει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο περίφημο Great Repeal Act δηλαδή τον σωρευτικό νόμο που πρόκειται να αντικαταστήσει νόμους και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συμπέρασμα από την σημερινή κίνηση της κυβέρνησης όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ότι δεν πρέπει να  αναμένονται τεράστιες αλλαγές και πως οι απειλές και η σκληρή στάση της Τερίζα Μέι στο θέμα αυτό αποτελούν πλέον παρελθόν.

Μαρία Καστρισιανάκη

Πηγή: Deutsche Welle