Skip to main content

Μετράει τις πληγές της η αγορά αυτοκινήτου

Το πλήγμα που έχει δεχθεί η αγορά αυτοκινήτου της Μακεδονίας και της Θράκης έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της ΤτΕ, καθώς καταγράφεται πτώση 9,9% στο πεντάμηνο, ενώ η υποχώρηση είναι κατακόρυφη
Το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η αγορά αυτοκινήτου της Βόρειας Ελλάδας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς σε Μακεδονία και Θράκη καταγράφεται πτώση 9,9% στο πεντάμηνο, ενώ η υποχώρηση είναι κατακόρυφη τον Απρίλιο και τον Μάιο, μετά την αύξηση της τιμής της βενζίνης και του ΦΠΑ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το δελτίο περιφερειακής οικονομικής συγκυρίας Μακεδονίας-Θράκης, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 15.934 αυτοκίνητα, έναντι 17.694 αυτοκινήτων το αντίστοιχο διάστημα του 2009, καταγράφοντας πτώση 9,9%.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ στο τρίμηνο η αγορά κατέγραφε άνοδο της τάξης του 21,8%, η αύξηση της τιμής των καυσίμων και του ΦΠΑ αντέστρεψαν πλήρως το κλίμα. Ως εκ τούτου τον Απρίλιο καταγράφηκε πτώση 21,2% και τον Μάιο 62,1%, σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η εικόνα δεν αλλάζει, καθώς στο πεντάμηνο του 2010 κυκλοφόρησαν για πρώτη φόρα 7.191 αυτοκίνητα, έναντι 7.830 αυτοκινήτων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφηκαν απώλειες της τάξης του 8,2%.