Skip to main content

Μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο

Αυξημένα μέτρα τροχαίας θα λάβει η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις αναμενόμενες μαζικές μετακινήσεις αυτοκινήτων και δικύκλων από αστικά κέντρα προς παραθαλάσσιες περιοχές.
Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις αναμενόμενες μαζικές μετακινήσεις αυτοκινήτων και δικύκλων, από αστικά κέντρα προς παραθαλάσσιες περιοχές, θα λάβει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα τροχαίας, με το σύνολο της διαθέσιμης δύναμης των Υπηρεσιών της, τόσο στο Επαρχιακό και Εθνικό Δίκτυο του νομού, όσο και στις εισόδους-εξόδους του Πολεοδομικό Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την πρόληψη των ατυχημάτων και την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, περιπολικά αυτοκίνητα, δίκυκλα αλλά και συμβατικά οχήματα, θα διατίθενται σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως είναι η Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, η Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, η Επ. Οδός Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, η Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Σερρών, η Π.Α.Θ.Ε και η Περιφερειακή Οδός.  Παράλληλα, ρυθμιστές τροχονόμοι διατίθενται σε βασικούς οδικούς κόμβους και διασταυρώσεις στις εισόδους-εξόδους πόλης, με σκοπό τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Επίσης στοχεύοντας στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, ειδικά συνεργεία θα προβαίνουν σε συστηματικούς ελέγχους των επικίνδυνων παραβάσεων ( υπερβολική ταχύτατα, μέθη, παραβίαση σηματοδοτών, είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη χρήση ζώνης-κράνους),  οι οποίες οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επιτείνουν τις συνέπειές του.

«Οι οδηγοί, προτού αναχωρήσουν για τον προορισμό τους, παρακαλούνται να ελέγχουν την κατάσταση των αυτοκινήτων (φώτα, ελαστικά, υγρά οχήματος, υαλοκαθαριστήρες, κ.λπ.), ώστε ν’ αποφύγουν ενδεχόμενη ταλαιπωρία και ν’ αντεπεξέλθουν στις συνθήκες ενός ταξιδιού.

Η Υπηρεσία μας, κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν την κίνηση των οχημάτων τους στις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης, διότι με τον τρόπο αυτό, αφενός δυσχεραίνεται η άμεση πρόσβαση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης σε σημεία όπου τυχόν συμβούν δυσάρεστα συμβάντα (ατυχήματα, πυρκαγιές κλπ), και αφετέρου ο χρόνος που ενδεχομένως πιστεύεται ότι εξοικονομείται από μία τέτοια συμπεριφορά είναι πραγματικά ασήμαντος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, που θα ισχύσουν, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε τμήματα των Εθνικών Οδών του νομού Θεσσαλονίκης και έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας, τη μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και την περιστολή των τροχαίων ατυχημάτων και συγκεκριμένα:

α. Την Παρασκευή 13 -8-2010, ώρες 16.00 έως 22.00:

- Στο ρεύμα εξόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ αυτής.

β. Την Κυριακή 15-8-2010,  ώρες 15.00 έως 23.00:

- Στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Ν. Μουδανιών, από το 34ο χλμ αυτής μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

α. Τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσοσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον 10% του ωφελίμου φορτίου.  

β. Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) , όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

γ. Τα φορτηγά οχήματα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) και τα  φορτηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσεως (ΦΙΧ) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα

δ. Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη δ/νση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο

ε. Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, κ.λ.π.), όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

Τέλος, είναι γνωστό ότι τα μέτρα τροχαίας από μόνα τους δεν επαρκούν για να αντιμετωπισθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τα τροχαία ατυχήματα χωρίς την ουσιαστική συμβολή των ιδίων των οδηγών και των πεζών. Ζητάμε λοιπόν την συνεργασία όλων, ώστε να εξασφαλισθεί η κυκλοφοριακή τάξη επιθυμώντας δε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να επιβάλλουμε κυρώσεις, απευθύνουμε και πάλι έκκληση στους οδηγούς να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας, να οδηγούν με ηρεμία αποφεύγοντας την επιθετική οδήγηση και επιδεικνύοντας πνεύμα κυκλοφοριακής αλληλεγγύης, να παραχωρούν προτεραιότητα και να διευκολύνουν τους άλλους οδηγούς συνεργαζόμενοι με τους τροχονόμους.