Skip to main content

Μέτρα στα Κέντρα Αιμοδοσίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Προληπτικά μέτρα παίρνουν οι αρμόδιες αρχές για τον κίνδυνο διάδοσης μέσω του αίματος του ιού του Δυτικού Νείλου, αποκλείοντας μεταξύ άλλων την αιμοδοσία σε ορισμένες περιοχές αλλά και τη χρήση του αί
Προληπτικά μέτρα παίρνουν οι αρμόδιες αρχές για τον κίνδυνο διάδοσης μέσω του αίματος του ιού του Δυτικού Νείλου, αποκλείοντας μεταξύ άλλων την αιμοδοσία σε ορισμένες περιοχές αλλά και τη χρήση του αίματος.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ύστερα από εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Αιμοδοσίας και περιλαμβάνουν:

1) Αποκλεισμό από αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών, από την ημέρα προσέλευσης στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας, υποψηφίων αιμοδοτών που είτε διαμένουν είτε επεσκέφθησαν ακόμη και για μία ημέρα, τις περιοχές που σημειώθηκαν τα κρούσματα λοίμωξης του Δυτικού Νείλου.

2) Αποκλεισμό χρήσης των μονάδων αίματος που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές και συλλέχθηκαν κατά τις τελευταίες δυο εβδομάδες μέχρι να εφαρμοστεί πρακτικά ο μοριακός έλεγχος του ιού.

3) Οδηγίες προς τους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό 15 ημέρες μετά την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Επίσης, θα ενημερωθούν όλες οι υπηρεσίες αιμοδοσίας για την αξιολόγηση των υποψηφίων αιμοδοτών σε όλη τη χώρα αλλά και για την προστασία των χρόνια μεταγγιζόμενων ασθενών.