Skip to main content

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης υιοθέτησαν Ελλάδα και πΓΔΜ

Την υιοθέτηση 11 μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να ανοίξει ο δρόμος προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ ανακοίνωσαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Την υιοθέτηση 11 μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών σε κοινή συνεντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης αλλά και της αποκατάστασης των πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με εργαλείο την συνεργασία σε πολλούς τομείς, που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά και στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, μίλησαν οι δύο υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την εποικοδομητική συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μπορεί να μετακινήσουν ακόμη και βουνά είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλα τα μέσα και την πείρα που διαθέτει στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της πΓΔΜ.

«Θέλουμε» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «όλοι οι γείτονές μας να είναι μέλη της ΕΕ, να έχουν κράτος δικαίου, να έχουν οικονομική ανάπτυξη, γιατί και η δική μου χώρα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στα Βαλκάνια συνολικά».

«Το σημερινό συμπέρασμα» είπε ο κ. Πόποσκι «είναι ότι κάνουμε ένα νέο βήμα για αμοιβαία ενεργή προσέγγιση πρακτικής συνεργασίας» τονίζοντας ότι ο αδύναμος κρίκος στις διμερείς μας σχέσεις ήταν επί δεκαετίες η ανεπαρκής εμπιστοσύνη ιδιαίτερα σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ο ισχυρότερος κρίκος ήταν το ενδιαφέρον και το κίνητρο πολιτών, επιχειρήσεων και κοινωνιών να συνδέονται και να συνεργάζονται».

Τα ΜΟΕ, επισήμανε ο κ. Πόποσκι «θα συνεισφέρουν στην υπέρβαση των διαφορών στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα».

«Η ύπαρξη της πΓΔΜ είναι δώρο για τα Βαλκάνια και τη σταθερότητα στη περιοχή» είπε ο κ. Κοτζιάς, και αναφερόμενος στη διαφορά για το όνομα τόνισε ότι «όπως για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μία λύση». «Πιστεύω» προσέθεσε «ότι έχουμε μια δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και να λύσουμε, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, το ζήτημα του ονόματος».

«Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο για εμάς και όχι φυλακή» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ούτε να μας φυλακίσει, αλλά ούτε και να παράγουμε περισσότερη Ιστορία από ό,τι μπορούμε να καταναλώσουμε.

«Να σταθεροποιήσουμε δημιουργικά τις σχέσεις μας, αυτό το νόημα έχουν τα ΜΟΕ» είπε ο υπουργός Εξωτερικών αναφέροντας ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται μέσα από τη δημιουργία δικτύων. Δικτύων αγωγών, σιδηροδρομικών γραμμών, ανάπτυξης εμπορίου και οικονομίας μέσω επαγγελματικών φόρουμ, πολιτισμού, συνεργασίας ΑΕΙ, ερευνητικών κέντρων και Ινστιτούτων, καθώς επίσης και συνεργασία σε τομείς ασφάλειας συνόρων και δικαιοσύνης.

Σχετικά με το θέμα του αλυτρωτισμού, τέλος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι, ο καθένας έχει το δικαίωμα της ταυτότητάς του, αλλά χωρίς να δημιουργεί την εντύπωση σε τρίτους ότι μπορεί να γίνει και κατάχρηση.

«Δηλαδή» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «εάν πρώην πολιτικός τής αγαπητής χώρας όπου βρίσκομαι σηκώνει σημαία που δεν είναι νόμιμη, στον Όλυμπο πάνω, χωρίς κανέναν λόγο, αυτός είναι αλυτρωτισμός, ή όταν φτιάχνονται χάρτες από κάποιον τρίτον που να ενσωματώνουν περιοχές τρίτης χώρας, αυτός είναι αλυτρωτισμός»

«Εγώ θα σας το πω» σημείωσε «με ειλικρίνεια και ευθέως: Πολλοί σε αυτή τη χώρα νιώθουν ότι μπορεί κάποιοι στην Ελλάδα να μην θέλουν να υπάρχει η χώρα σας. Διαβεβαιώνω ότι εμείς είμαστε ευχαριστημένοι που υπάρχει. Και πολλοί εδώ μπορεί να έχουν διάθεση να συμπεριλάβουν κομμάτια τρίτων και να δημιουργείται στην Αθήνα η εντύπωση ότι θεωρούν ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδος που θέλουν».

«Η κυβέρνηση της φίλης χώρας είναι σαφής» είπε ο κ. Κοτζιάς και προσέθεσε: «Δεν έχει τέτοιες προθέσεις. Και στις δύο πλευρές και οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες δεν αμφισβητούν την άλλη πλευρά. Αλλά στα Βαλκάνια των εθνικισμών, μπορούμε να καταγράψουμε και την παρουσία επιθετικών εθνικισμών που έχουν και το στοιχείο του αλυτρωτισμού, που δεν βοηθάει την κατανόηση, τη συνεννόηση, τη συνύπαρξη των δύο κρατών. Αυτά τα παλεύουμε. Όπως παλεύουμε τον αλυτρωτισμό τρίτων, παλεύουμε και όποιον δεν σέβεται την ύπαρξη τρίτης χώρας. Είμαστε ενάντια στους ακραίους εθνικισμούς, σεβόμαστε όλους όσοι αισθάνονται και έχουν πατριωτικά αισθήματα».