Skip to main content

Μέτρα για τις πληγείσες από την κακοκαιρία επιχειρήσεις ζητά η ΕΣΕΕ

Οι πληγές που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταιγίδες και πλημμύρες στις επιχειρήσεις είναι σημαντικές και θα κάνουν καιρό να επουλωθούν, λέει η ΕΣΕΕ.

Μέτρα ισχύος τουλάχιστον έξι μηνών, υπέρ των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία στην Μεσσηνία και στον δήμο Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, οι πληγές που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταιγίδες και πλημμύρες στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Μεσσηνία (ακόμη και στην πόλη της Καλαμάτας) και στον Δήμο Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης, είναι σημαντικές και θα κάνουν καιρό να επουλωθούν.

Όπως τονίζει, πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν μεγάλες απώλειες τόσο σε τζίρο όσο και σε υλικό, ενώ είναι αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει.

Παράλληλα, συνεχίζει η ΕΣΕΕ, οι πλημμυρισμένοι χώροι και οι καταστροφές των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών υποβαθμίζουν συνολικά την τοπική αγορά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων.

Η ΕΣΕΕ προτείνει μια λίστα 11 μέτρων με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών, προκειμένου να πάρουν «ανάσα»οι πλειγήσεις περιοχές

• Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
• Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.
• Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις με ιδιόκτητους χώρους.
• Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
• Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
• Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
• Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
• Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.
• Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
• Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
• Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

«Δεδομένου και του ειδικού ενδιαφέροντος που γενικότερα έδειξε η Κυβέρνηση για τις δοκιμαζόμενες περιοχές, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση ισχύ των παραπάνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής των περιοχών που λειτουργούν και έτσι να προστατευθούν οι τοπικές αγορές», τονίζει η ΕΣΕΕ.

Τέλος, ζητά συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την απόδοση της αποζημίωσης προς επιχειρήσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί από θεομηνίες, πυρκαγιές κλπ.