Skip to main content

Μέτρα «εδώ και τώρα» για τη mega - δόση ζητούν οι δανειστές

Έρχεται πιο κοντά το σενάριο για ένα νέο δάνειο-γέφυρα - Ανησυχίες προκαλεί το χάσμα που διαπιστώνεται για μια σειρά άμεσα ή μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Όλο και πιο κοντά έρχεται πλέον το σενάριο για δάνειο-γέφυρα για την Ελλάδα, καθώς είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε το γερμανικό Focus με σχετικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, οι ελεγκτές δεν έχουν εντολή να κλείσουν «όπως-όπως» τη διαπραγμάτευση. Ενδεικτική των προθέσεών τους η αναβολή της συνάντησης με το ΤΑΙΠΕΔ.

«Λίγος χρόνος για να γίνουν πολλά» λένε τώρα στελέχη  που ζουν από μέσα τη διαπραγμάτευση, για το "μεγάλο παζάρι" που ξεκινά πιο δυναμικά από αύριο.

Και μόνο όμως η αναβολή για την Δευτέρα της συνάντησης που θα είχε το Σάββατο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με τους δανειστές, δείχνει πως δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία μέσα στη ερχόμενη εβδομάδα – και πάντως πριν τις 12 Αυγούστου που είναι το απώτατο καταληκτικό όριο για τις επαφές πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Έτσι, το σενάριο για ένα νέο δάνειο-γέφυρα φαίνεται ακόμα πιο πιθανό, παρότι στην κυβέρνηση ευελπιστούν ακόμη για συνολική συμφωνία και μεγάλο δάνειο πριν τις 20 Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, τα λεφτά που θα ζητήσει να λάβει άμεσα η Αθήνα είναι πολλά και ξεπερνάνε τα 20 δισ. ευρώ. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για ένα μήνα (έως 21 Σεπτεμβρίου) φτάνουν στα 5 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θέλει επιπλέον 10 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 4 δισ. τουλάχιστον για άμεσες πληρωμές που έχουν καθυστερήσει σε ιδιώτες (προμηθευτές, επιστροφές φόρων κλπ) στο εσωτερικό της χώρας. Μαζί με τα 7,2 δισ. που έλαβε στις 20 Ιουλίου και πρέπει να επιστρέψει, το «πακέτο» ανεβαίνει πάνω και από τα 25 δισ. ευρώ.

Πέραν από την καταγραφή των αναγκών σε χρήματα που θα καλυφθούν με νέο δάνειο, ανησυχίες προκαλεί και το χάσμα που διαπιστώνεται για μια σειρά άμεσα ή μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Η συνολική συμφωνία απαιτεί και καθορισμό των μέτρων για τους επόμενους 6 μήνες, αλλά η κυβέρνηση πιέζεται να αλλάξει πολλά από τα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει και να περάσει άμεσα νέα προαπαιτούμενα.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται για να μπει «φρένο» στις πρόωρες συντάξεις, για κάλυψη των αναγκών των Ταμείων και των νοσοκομείων όπου η κατάσταση άρχισε ήδη να ξεφεύγει από τον έλεγχο, για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και νέες ανατροπές στην έκτακτη εισφορά και στα εργασιακά - ζητήματα όλα, και ιδίως τα τρία τελευταία, που αναμένεται να δυσκολέψουν πολύ την πολιτική διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση που θα αναγκαστεί να έρθει σε πλήρη αντίθεση με σημαντικές προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ενδεικτική της δυσκολίας των διαπραγματεύσεων είναι και η λίστα των 16 προαπαιτούμενων του ΔΝΤ που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, για να λάβει την πρώτη mega δόση, που, όπως προαναφέρθηκε, θα ξεπεράσει συνολικά τα 25 δισ. ευρώ.