Skip to main content

Μέτωπο των περιφερειαρχών Β. Ελλάδας κατά των διοδίων στην Εγνατία Οδό

Συνάντηση των τεσσάρων περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα - «Αναπτυξιακή ταφόπλακα τα 38 διόδια», λέει ο Απ. Τζιτζικώστας

Αντιαναπτυξιακή και απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, την απόφαση για λειτουργία συνολικά 38 σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, και καλεί την κυβέρνηση να την επεναξετάσει. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αλλαγή της σχετικής απόφασης, μέσω σύσκεψης των τεσσάρων Περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 14:00, στην έδρα της ΠΚΜ.

«Η απόφαση της Κυβέρνησης και της ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’ να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν συνολικά 38 σταθμούς διοδίων στο μεγαλύτερο οδικό άξονα της Βόρειας Ελλάδας είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να διορθωθεί. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Σπίρτζη αποτελεί αναπτυξιακή ταφόπλακα όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνολικά για τη χώρα, καθώς ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας είναι ο μεταφορικός, τουριστικός, συγκοινωνιακός και εξαγωγικός μοχλός της», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας και προσθέτει:

«Η λειτουργία 18 μετωπικών και 20 πλευρικών διοδίων είναι αντιαναπτυξιακή, καθώς οι επιπτώσεις της στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία θα είναι δραματικές. Η Εγνατία Οδός με τους κάθετους άξονές της αποτελούν τη βασική δίοδο για τις εξαγωγές μας, οι οποίες θα επιβαρυνθούν σημαντικά. Επίσης, επιβαρύνονται οικονομικά όλες οι εγχώριες δραστηριότητες μεταφορών και μετακινήσεων και συνεπώς τα οικονομικά των νοικοκυριών, που ήδη βιώνουν τις ανυπέρβλητες συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και στον τουρισμό, με δεδομένο ότι στην Κεντρική Μακεδονία ο οδικός τουρισμός (που εξυπηρετείται κυρίως μέσω της Εγνατίας Οδού) είναι βασική πηγή εισοδήματος, αφού η Περιφέρειά μας είναι σταθερά ο πρώτος προορισμός πανελλαδικά για τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες».

«Η απόφαση της Κυβέρνησης κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση και την καλώ να την επανεξετάσει. Υποθηκεύει την ανάπτυξη και το μέλλον όλης της Βόρειας Ελλάδας, ολόκληρης της χώρας», καταλήγει ο κ. Τζιτζικώστας.