Skip to main content

ΜΕΤΚΑ: Συμβάσεις ύψους 51,6 εκατ.ευρώ για συστήματα Patriot

Θα συνεργαστεί με την Raytheon και την Intracom Defence Electronics για την κατασκευή συγκροτημάτων των Patriot για τις κυβερνήσεις των ΗΑΕ και της Ταιβάν

Τη συνεργασία της με την Raytheon Company IDS (Integrated Defense Systems) και την Intracom Defence Electronics για την κατασκευή σημαντικών συγκροτημάτων των πυραυλικών αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων PATRIOT,  που αφορούν δυο συμβάσεις συνολικού ύψους 51,6 εκατ. ευρώ   ανακοίνωσε η ΜΕΤΚΑ.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για δύο ξεχωριστές συμβάσεις προϋπολογισμού 39,3 εκατ. ευρώ και 12,3 εκατ. ευρώ , οι οποίες αφορούν σε αμυντικά συστήματα που προορίζονται για τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ταϊβάν αντίστοιχα. 


Στην πρώτη σύμβαση ανάδοχος  είναι η ΜΕΤΚΑ και θα πραγματοποιηθεί με φορέα την Intracom Defence Electronics, στα πλαίσια της συμφωνίας με τη Raytheon Company/IDS (Integrated Defense Systems) και την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου είναι τα εξής: SEMI-TRAILERS (47 PCS) & LAUNCHER MECHANICS (37 PCS).  Η έναρξη των παραδόσεων προσδιορίζεται για το τέλος του 2010 και η ολοκλήρωση παραδόσεων έως το Νοέμβριο του 2012.


Στην δεύτερη σύμβαση ανάδοχος θα είναι η ΜΕΤΚΑ και θα πραγματοποιηθεί με φορέα την Intracom Defence Electronics, στα πλαίσια της συμφωνίας με τη Raytheon Company/IDS (Integrated Defense Systems) και την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για την κυβέρνηση της Ταϊβάν. Οι παραδόσεις θα αρχίσουν τον Οκτώβριο του  2011 και η ολοκλήρωση προβλέπεται  έως τον Ιανουάριο του 2013.


Υπενθυμίζεται ότι η Raytheon είχε αναλάβει το 1999 την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT στην Ελλάδα και είχε τότε αναθέσει στη ΜΕΤΚΑ αντίστοιχο έργο στα πλαίσια των σχετικών προϋποθέσεων του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί υποχρεωτικής Ελληνοποιημένης Βιομηχανικής Συμπαραγωγής.


Ο Γενικός Διευθυντής των εργοστασίων της ΜΕΤΚΑ κ. Γ. Οικονόμου δήλωσε:

»Η διεθνής αυτή επιτυχία της ΜΕΤΚΑ αποτελεί μία περίτρανη απόδειξη των δυνατοτήτων της ελληνικής βιομηχανίας και μία δικαίωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής ΄Αμυνας και της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με κύριο μοχλό τη βιομηχανική συμπαραγωγή στις προμήθειες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».