Skip to main content

Μεταναστευτικό: Ασφυκτιά η Γαύδος από τις συνεχείς ροές - Έκκληση τοπικών αρχών στην κυβέρνηση (φωτο)

Από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χθες οι αφίξεις στις ακτές του νησιού ήταν καθημερινές - Μόλις εχθές το βράδυ έφτασαν στο ακριτικό νησί 91 μετανάστες

«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο» διαμηνύει σε όλους τους τόνους η δήμαρχος του ακριτικού νησιού κ. Λίλιαν Στεφανάκη, που με ελάχιστα μέσα και προσωπικό καλείται να διαχειριστεί τη συνεχή ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών.

Από το περασμένο Σάββατο, αναφέρει το neakriti.gr, μέχρι και χθες οι αφίξεις στις ακτές του νησιού ήταν καθημερινές. Άλλοι ενενήντα ένας αποβιβάστηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι χθες το πρωί στην Τρυπητή, ανάμεσά τους και μια γυναίκα με τα τρία της παιδιά, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες δεν επέτρεψαν στο πλοίο της γραμμής να ταξιδέψει στη Γαύδο για να παραλάβει τους 63 εξ αυτών.

Για την παράνομη διακίνησή τους έγινε μια σύλληψη από το Λιμενικό και συγκεκριμένα ενός νεαρού ηλικίας 23 ετών.

Image

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, «τις πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. χθες), ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χανίων, από στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. Γαύδου, για τον εντοπισμό συνολικά ενενήντα ενός (91) αλλοδαπών στην παραλία “ΤΡΥΠΗΤΗ” της Γαύδου.

Οι είκοσι οκτώ (28) αλλοδαποί μεταφέρθηκαν από ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της  Χώρας Σφακίων και από εκεί, με τη συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Χανίων, σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στον Καλαθά Χανίων. Οι υπόλοιποι εξήντα τρεις (63) αλλοδαποί παραμένουν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και πρόκειται να μεταφερθούν στα Χανιά με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη ένας εκ των αλλοδαπών, ηλικίας 23 ετών, για παράβαση του Ν. 3386/2005 “Παράνομη Είσοδος στη χώρα”, του Ν. 4251/2014 “Διευκόλυνση” και του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση”».

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους», δήλωσε φανερά προβληματισμένη η δήμαρχος κ. Στεφανάκη, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως «προμήθειες δεν υπάρχουν, υπάρχουν ελάχιστα μέσα και αυτά είναι τα δεδομένα της Γαύδου. Αν δεν έρθει καράβι τι θα γίνουν οι άνθρωποι αυτοί», διερωτήθηκε.

Image

Οι αριθμοί των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Γαύδο φθάνουν σε ανησυχητικά επίπεδα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ενώ η συχνότητα των αφίξεων κάνει τη δημοτική αρχή του ακριτικού νησιού να ζητά λύση εδώ και τώρα. Είκοσι έξι μετανάστες αιγυπτιακής καταγωγής αποβιβάστηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Τρυπητή και από εκεί περπατώντας έφτασαν μέχρι τον οικισμό Κόρφος όπου έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους.

Άλλοι εξήντα πέντε, Αιγύπτιοι στην πλειοψηφία τους και επτά από το Μπαγκλαντές, εντοπίστηκαν χθες Τρίτη το πρωί στην Τρυπητή. Ανάμεσα τους μια μητέρα με τα τρία παιδιά της ηλικίας από τριών έως δέκα ετών καθώς και είκοσι τρεις ανήλικοι από 15 έως 17 ετών. Δεν διευκρινίζεται αν και οι ενενήντα ένας επέβαιναν στο ίδιο πλωτό ή αν έφτασαν με δύο διαφορετικά.

Στη Γαύδο ο μοναδικός στεγασμένος χώρος που μπορεί να διατεθεί για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων και που χρησιμοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα ως λύση ανάγκης, είναι ακατάλληλος, ενώ είναι αμφίβολο αν μπορεί να εξασφαλιστεί και η σίτισή τους, σύμφωνα με το neakriti.gr. Ο ένας και μοναδικός αστυνομικός υπάλληλος του νησιού έχει αναλάβει τη φύλαξη τους και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι που καλούνται να ρυθμίσουν την προσωρινή παραμονή των μεταναστών στη Γαύδο.

«Οι προμήθειες είναι περιορισμένες. Η αλήθεια είναι πως όλοι ξέρουμε πόσο ευάλωτη και αδύναμη είναι η Γαύδος. Δεν είναι δυνατόν να αντέξει μια τέτοια κατάσταση. Ο Δήμος Γαύδου έχει δυο τρεις ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το νησί. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που κάνουμε είναι να ασχολούμαστε με τους μετανάστες. Το μέλλον του νησιού, οι δημότες μας, όλα έχουν μείνει πίσω», εξήγησε η κ. Λίλιαν Στεφανάκη η οποία αναγνωρίζει πως για πρώτη φορά υπήρξε κινητικότητα από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, σημειώνει όμως πως στην πράξη δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Η δήμαρχος έχει υποβάλει αίτημα εδώ και καιρό για τοποθέτηση δύο λιμενικών υπαλλήλων στη Γαύδο και μάλιστα έχει παραχωρήσει δημοτικό χώρο για τη στέγαση τους. Πηγές ωστόσο από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, θεωρούν σχεδόν απίθανη μια τέτοια προοπτική, δεδομένου ότι ήδη οι ελλείψεις στους υφιστάμενους σταθμούς στη νότια Κρήτη είναι μεγάλες.

Σε κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης βρίσκονται και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη εξήγησε ότι οι διαδικασίες καταμέτρησης όπως και οι δικογραφίες, διενεργούνται με ταχύτατους ρυθμούς από τις λιμενικές αρχές των Χανίων, γεγονός που εξυπηρετεί στη μικρής διάρκειας παραμονή των μεταναστών στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Καλαθά, είτε στον σταθμό υποδοχής επισκεπτών κρουαζιέρας στο λιμάνι της Σούδας.

Με δεδομένο ότι οι μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Λιβύης προς τη Γαύδο και τα νότια παράλια της Κρήτης συνεχίζονται με αμείωτο πια ρυθμό, οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους για καταστάσεις εκτός ελέγχου και καλούν την κυβέρνηση να δράσει σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: neakriti.gr