Skip to main content

«Μεταναστεύει» ο αλιευτικός στόλος της Καβάλας

Μαζικές κινητοποιήσεις άρχισαν από χθες οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών της Καβάλας, που έχουν φτάσει σε απόγνωση λόγω της συνεχιζόμενης εμφάνισης φυτοπλαγκτού, και στρέφονται σε άλλες θάλασσες για να
Εναλλακτικές λύσεις ψάχνουν απεγνωσμένα οι ιδιοκτήτες σκαφών μέσης και παράκτιας αλιείας της Καβάλας, που κλείνουν από δύο έως τέσσερις (ανάλογα με τον τύπο σκάφους) μήνες εκτός δουλειάς, εξαιτίας της συνεχιζόμενης εμφάνισης φυτοπλαγκτού στο βόρειο Αιγαίο.  Πολλοί επαγγελματίες της μέσης αλιείας -ιδιοκτήτες μεγαλύτερων σκαφών (μηχανότρατες, γρι γρι)- ήδη έχουν πάρει τις αποφάσεις τους κι ετοιμάζονται να σαλπάρουν για άλλες θάλασσες, κεντρικό – νότιο Αιγαίο και …Ιόνιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν δουλειά για τα σκάφη και το προσωπικό τους.

Χθες, δεκάδες εκπρόσωποι του αλιευτικού στόλου του νομού Καβάλας συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας μαζί με τα σκάφη τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν μαζικά για την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους της κράτους για το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.  Οι έως τώρα εκκλήσεις τους για χορήγηση κάποιας μορφής αποζημίωσης (θεωρώντας την εμφάνιση του φυτοπλαγκτού ως καιρικό φαινόμενο) έχουν πέσει στο κενό, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και εξαθλίωση.  Τα σκάφη, που επιχειρούν καθημερινά δοκιμές αλιείας σε διαφορετικές περιοχές του Θρακικού πελάγους και του Στρυμονικού κόλπου, επιστρέφουν άπρακτα, με "ψαριές" 2-3 …κιλών, τη στιγμή που έως πέρυσι τέτοια εποχή η καθημερινή «σοδειά» τους έφτανε τον έναν τόνο.

«Είμαστε στο έλεος του φυτοπλαγκτού, που φέτος έχει πρωτοφανή διάρκεια και επέκταση σ’ όλο το βόρειο και σχεδόν στο κεντρικό Αιγαίο.  Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοια κατάσταση και δεν ξέρει κανείς πόσο ακόμα θα διαρκέσει», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γρι Γρι Καβάλας Γιάννης Μανιός, που διεκτραγώδησε την κατάσταση των συναδέλφων του.

«Λόγω και της σχεδόν τρίμηνης χειμερινής απαγόρευσης για τα γρι γρι, ουσιαστικά έχουμε να ψαρέψουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τις υποχρεώσεις μας προς τράπεζες, προμηθευτές, εργαζόμενους κι ασφαλιστικά ταμεία να τρέχουν.  Αν δεν μας βοηθήσει το κράτος με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κάποιας μορφής αποζημίωσης, καταστρεφόμαστε. Αρκετοί συνάδελφοι έχουμε πάρει την απόφαση να σηκώσουμε τα σκάφη από την Καβάλα και να τραβήξουμε όπου μας βγάλει, να βρούμε καθαρή θάλασσα να ψαρέψουμε».

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους παράκτιους αλιείς, όπως εξήγησε στη Voria.gr ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Κεντρικού Λιμανιού Καβάλας Γιάννης Πουλής: «Θα πάμε φυλακή, το καταλαβαίνετε;  Έχουμε φτάσει πλέον σε πλήρη εξαθλίωση!  Αν τα μεγαλύτερα σκάφη εξασφαλίζουν έστω ένα ελάχιστο εισόδημα την περίοδο αυτή, εμείς δεν μπορούμε να ρίξουμε ούτε μία πετονιά, όπως έχει κατακλύσει τα πάντα το φυτοπλαγκτόν. Δεν αντέχουμε άλλο, πόσο ακόμα θα τραβήξει αυτό;  Κανείς δεν έχει σκύψει πάνω στο πρόβλημά μας!  Είμαστε χιλιάδες οικογένειες σ΄ όλη τη βόρεια Ελλάδα –απ’ την Αλεξανδρούπολη μέχρι τον Θερμαϊκό, τη Μυτιλήνη, τις Σποράδες. Πρέπει το κράτος, οι φορείς να κάνουν κάτι τώρα, γιατί θ’ αγριέψουν πολύ τα πράγματα», τόνισε εξοργισμένος ο κ. Πουλής.

Κατακόρυφη πτώση

Χαρακτηριστικά είναι τα συγκριτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ιχθυόσκαλα Καβάλας, μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου φέτος:  αλίευση 60 τόνων γαύρου έναντι 203,5 τόνων κατά το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι, αλίευση 1,8 τόνου γλώσσας έναντι 9 τόνων πέρσι, αλίευση 2,1 τόνων γαρίδας έναντι 7,2 τόνων πέρσι.

Γενικότερα, η κίνηση στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας έχει πέσει πάνω από 40%. Η απραξία των βορειοελλαδιτών αλιέων λόγω του φυτοπλαγκτού, όμως, έχει άμεσες συνέπειες και στους καταναλωτές, αφού η έλλειψη ντόπιων ψαριών ανεβάζει τις τιμές των λιγοστών που φτάνουν στην αγορά και αυξάνει την εξαγωγή συναλλάγματος για την εισαγωγή αντίστοιχων αλιευμάτων, σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας.

Ακόμα, πλήττεται και ο πρώιμος τουρισμός, αφού το φυτοπλαγκτόν (αλλά και οι …τσούχτρες, που κάνουν ήδη μαζικά τις πρώτες εμφανίσεις τους κυρίως στον Θερμαϊκό και στη Μυτιλήνη) φτάνει μέχρι τις ακτές, αποτρέποντας την κολύμβηση στη θάλασσα.