Skip to main content

Μετάλλαξη του ιού της γρίπης Α(H1N1) εμφανίστηκε στην Ιαπωνία

Ιαπωνία: Μετάλλαξη του ιού της γρίπης Α(H1N1) που δεν αντιμετωπίζεται με Tamiflu εντοπίστηκε σε έφηβη.

Γενετική μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης Α(H1N1) που είναι ανθεκτικότερη έναντι του αντιβιοτικού Tamiflu ανιχνεύθηκε σε μια έφηβη στην οποία δεν είχε χορηγηθεί το φάρμακο αυτό ποτέ στο παρελθόν, δήλωσε αξιωματούχος των Ιαπωνικών υγειονομικών υπηρεσιών.

 

Το κρούσμα πιστεύεται πως αποτελεί την πρώτη περίπτωση μετάδοσης, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μετάλλαξης του λεγόμενου ιού της γρίπης των χοίρων που δεν αντιμετωπίζεται με Ταμιφλού στην Ιαπωνία• ωστόσο ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Τακέσι Ενάμι επισήμανε ότι ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί οριστικά το γεγονός.

 

"Δεν μπορούμε να το διαψεύσουμε [. . .] αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να φθάσουμε σ΄ αυτό το συμπέρασμα", είπε ο Ενάμι, προσθέτοντας ότι υπάρχουν στην Ιαπωνία οκτώ κρούσματα ασθενών της νέας γρίπης Α(H1N1) που δεν θεραπεύτηκαν με τη χορήγηση Ταμιφλού.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε εκτιμήσει το Σεπτέμβριο ότι η εμφάνιση πανδημιών που δεν αντιμετωπίζονται με φάρμακα είναι σπάνια, αλλά δεν απέκλεισε να υπάρξουν κι άλλα κρούσματα.

 

Η μετάλλαξη ανιχνεύτηκε από γιατρούς στο Σαπόρο της βόρειας Ιαπωνίας, σε μια έφηβη που εισήχθη σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό στις 22 Αυγούστου. Της χορηγήθηκε το σκεύασμα Relenza της GlaxoSmithKline και ανένηψε μια ημέρα αργότερα, σύμφωνα με το Ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Η μετάλλαξη δεν επιδεινώνει τον ιό, ούτε υπάρχουν ενδείξεις ασυνήθιστης αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή, κατά την ίδια πηγή.

 

Ο κίνδυνος ο ιός να μην αντιμετωπίζεται με το Ταμιφλού είναι υψηλότερος σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί το σκεύασμα, που παράγει η Roche Holding με άδεια της Gilead Sciences.

Είναι επίσης υψηλός σε ασθενείς που έχουν λάβει αντιβιοτικά προληπτικά διότι εκτέθηκαν σε φορείς του ιού αλλά παρ΄ όλ΄ αυτά προσβάλλονται.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ- Ρόιτερς)