Skip to main content

Μετά τον Μακρόν, η σειρά του πρωθυπουργού Φιλίπ

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά σήμερα από τη γαλλική βουλή ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, μια ημέρα μετά την πολυσυζητημένη ομιλία του Μακρόν στις Βερσαλλίες

Κρατούσε σημειώσεις χθες ο Εντουάρ Φιλίπ κατά την ομιλία του προέδρου στο Κογκρέσο και όταν ο Μακρόν στράφηκε προς αυτόν και του είπε «Συγνώμη κύριε πρωθυπουργέ για την άσχημη είδηση, αλλά η Γαλλία δεν είναι χώρα που μεταρρυθμίζεται, είναι χώρα που αντιστέκεται», ο Φιλίπ χαμογέλασε με νόημα.

Πράγματι, το δύσκολο έργο της εφαρμογής του «μακρονικού» οράματος για τη Γαλλία, ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, αποτελεί έναν ιδιότυπο θεσμό που μετεξελίσσεται ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικές περιστάσεις.

Η δύσκολη θέση του Γάλλου πρωθυπουργού

Ύστερα από μιάμιση ώρα προεδρικής ομιλίας χθες στις Βερσαλλίες, η οποία σημειωτέον επικεντρώθηκε στην εσωτερική πολιτική, ο Εμ. Μακρόν έμεινε σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο. Ήταν σαφές ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που έχει την ευθύνη της κατάστρωσης του οδικού χάρτη της κυβέρνησης, τον οποίο παρουσιάζει σήμερα στις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον των Γάλλων βουλευτών.

Στον πρωθυπουργό ανήκει ακόμη και η αρμοδιότητα να βρει και λύσεις και για την τεράστια τρύπα των 8 δις που κατέγραψε το Ελεγκτικό Συνέδριο ύστερα από έλεγχο που είχε ζητήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, κατηγόρησε επ’ αυτού την προηγούμενη κυβέρνηση για «απαράδεκτη δημοσιονομική ολίσθηση», η οποία βεβαίως κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο και το δικό του έργο, αφού μοιάζει πλέον δύσκολο για τη Γαλλία να κρατήσει τις δεσμεύσεις της στην Ευρώπη για ένα έλλειμμα  κάτω του 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα ίσως υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός, να αναβάλει μέσα στο χρόνο και ορισμένες προεκλογικές υποσχέσεις.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle