Skip to main content

Βομβαρδισμένο τοπίο στην παραλιακή ζώνη της Επανομής

Τα συνεργεία που θα πραγματοποιήσουν την αποκατάσταση της παραλιακής ζώνης της Επανομής αναμένεται να πιάσουν δουλειά τον επόμενο μήνα.

του Αλέξη Ανδρεάδη

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η παραλιακή ζώνη της Επανομής, στην περιοχή της Πάλιουρας και στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο Κτήμα Καραγκιόζη. Οι λακκούβες, το κατεστραμμένο οδόστρωμα και τα διαλυμένα πρανή είναι αποτέλεσμα της θεομηνίας του προηγούμενου Σεπτεμβρίου στην περιοχή, και περιμένουν την αποκατάστασή τους.

Τα κονδύλια για να επισκευαστεί ο συγκεκριμένος δρόμος έχουν δεσμευτεί, όμως τα συνεργεία που θα πραγματοποιήσουν την αποκατάσταση αναμένεται να πιάσουν δουλειά τον επόμενο μήνα.

Σήμερα μάλιστα έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις του αρμόδιου αντιδήμαρχου Θερμαϊκού, Γιώργου Φεστερίδη, με τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να εξεταστεί το σύνολο των παρεμβάσεων στα όρια του δήμου Θερμαϊκού, που ακόμη μετρά πληγές από τις καταστροφές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, όχι μόνο στην Πάλιουρα και το Κτήμα Καραγκιόζη, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία.

«Η θεομηνία και οι πλημμύρες δημιούργησαν τεράστια προβλήματα σε όλη την έκταση του δήμου Θερμαϊκού. Τα κυριότερα, όπως είχαμε επισημάνει, είναι στις περιοχές του Κέντρου Υγείας Ν. Μηχανιώνας, στα πρανή της Αγίας Τριάδας και στην Πάλιουρα και το Κτήμα Καραγκιόζη στην Επανομή. Αυτά είναι και έργα που έχει αναλάβει να αποκαταστήσει η Πολιτεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λακκούβες είναι ίσως το μικρότερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο δρόμο. Έχει κοπεί σε σημεία ο ίδιος ο δρόμος. Ωστόσο, έχουμε και μια σειρά από διαδικασίες να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στην αποκατάσταση. Όσο κι αν πιέζουμε ως δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις, που μέχρι σήμερα δεν επέτρεψαν την είσοδο των συνεργείων. Όπως και οι πολλές καταστροφές, που αποκαθίστανται σταδιακά και με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς», είπε στη Voria.gr ο κ. Φεστερίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, τα συνεργεία θα είναι σε θέση να μπουν στο συγκεκριμένο δρόμο και στα άλλα σημεία που χρήζουν αποκατάστασης και επεμβάσεων (κατόπιν υπόδειξης του δήμου) αμέσως μετά το Πάσχα. Συνεργεία αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών από τη θεομηνία του προηγούμενου Σεπτεμβρίου (εκτός από τις αποκαταστάσεις μικρότερων φθορών που πραγματοποιούν συνεργεία του δήμου), δουλεύουν ήδη στις άλλες δυο πληγείσες περιοχές, δηλαδή στο Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας και στα πρανή της Αγίας Τριάδας και μάλιστα σταδιακά ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις.

Τα έργα αυτά όμως έγιναν με τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων, λόγω της έκτακτης ανάγκης. Αγωνία των κατοίκων της περιοχής είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες επεμβάσεις πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, ώστε να μην πληγεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Για να κινηθούν οι διαδικασίες με πιο γρήγορους ρυθμούς, ο δήμος κηρύχθηκε εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (η προηγούμενη κήρυξη έληξε στις 6 Μαρτίου) για άλλο ένα εξάμηνο, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2017.

Ωστόσο, στην περίπτωση τόσο του συγκεκριμένου δρόμου, όσο και των υπολοίπων σημείων που έμειναν εκτός των πρώτων δυο εργολαβιών θα απαιτηθούν διαδικασίες δημοπράτησης, οι οποίες είναι και πιο χρονοβόρες. Διαβεβαίωση των αρμόδιων είναι ότι τα συνεργεία θα μπορέσουν να πιάσουν δουλειά μετά το Πάσχα.

Φωτογραφίες από τους δρόμους ανήρτησε στο facebook και η ομάδα Έργο Εργαζομένων ΟΑΣΘ σχολιάζοντας: «Βομβαρδισμένοι» δρόμοι. Όχι δεν είναι το Χαλέπι της Συρίας αλλά είναι τα Πάλιουρα Επανωμής και το Κτήμα του Καραγκιόζη. Προσοχή με τα μηχανάκια μη θρηνήσουμε κανέναν. Σκέψου απλά».






Πηγή φωτογραφιών: Έργο Εργαζομένων ΟΑΣΘ