Skip to main content

Μοδιάνο: Μετά την Πρωτοχρονιά οι εργασίες, εκκενώνονται τα καταστήματα

Αποφασίστηκε από τους ιδιοκτήτες η εκκένωση των καταστημάτων που ακόμη λειτουργούν. Απαραίτητη η δομική ενίσχυση του κτιριακού συγκροτήματος.

Αμέσως μετά την αγοραστική περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς και ως τις 3 Ιανουαρίου 2018, η Στοά Μοδιάνο θα εκκενωθεί από τα καταστήματα που έχουν μείνει να λειτουργούν σε αυτή, για να ξανανοίξει για το κοινό, ανανεωμένη και αναβαθμισμένη, προς τα τέλη του 2019, αρχές 2020.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, η πρόσφατη συνέλευση των ιδιοκτητών αποφάσισε την αποβολή όλων των ενοικιαστών, των οποίων άλλωστε τα μισθωτήρια συμβόλαια έχουν λήξει, πλην του συμβολαίου μίας επιχείρησης εστίασης που λήγει στο τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι από τις επιχειρήσεις τροφίμων που λειτουργούν ως και σήμερα στην Αγορά Μοδιάνο, μία μόνο, ένα κρεοπωλείο, κατέχει ποσοστό ιδιοκτησίας επί του ακινήτου.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να έχουν εκκενώσει τα καταστήματα μέχρι τις 2-3 Ιανουαρίου 2018. Εάν δεν το πράξουν, τότε αναγκαστικά η «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» - των ομίλων Φάις και Νοtos Com που κατέχουν το 43,64%-  πιθανώς από κοινού με άλλους μικρότερους ιδιοκτήτες, θα αναγκαστούν να προβούν στην κατάθεση αγωγών.

Λαμβανομένων υπόψη των στατικών προβλημάτων που έχει το κτηριακό σύνολο, είναι απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δομικής επικινδυνότητας που παρουσιάζει, όπως αυτή έχει περιγραφεί σε Έκθεση της Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε πρώτη φάση θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας για τα οποία θα ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες στην επόμενη γενική τους συνέλευση, που έχει προγραμματισθεί για τις 8 Νοεμβρίου.

Η κατεύθυνση της «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» και των λοιπών ιδιοκτητών που θέλουν να συμμετάσχουν στην επένδυση αξιοποίησης της, είναι, να γίνουν πρώτα οι επιβαλλόμενες στατικές επεμβάσεις και να ακολουθήσει το υπόλοιπο έργο αποκατάστασης, διαμόρφωσης και ανάδειξης. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η επένδυση έχει υπολογιστεί στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Για να προχωρήσει στην οριστική τεχνική μελέτη η «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.», περιμένει να παραδοθεί το πόρισμα της 5μελούς Επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει πραγματοποιήσει αυτοψία στο διατηρητέο κτίριο.

Οι επενδυτές, που αγόρασαν το 43,64% της ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου στη Μοδιάνο, αντί ποσού 1,9 εκατ. ευρώ, έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, εξασφαλίσει πρόσθετα μερίδια καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες που θέλουν να πωλήσουν. Με αυτά τα πρόσθετα εξ΄αδιαιρέτου ποσοστά, η «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» θα φτάσει να κατέχει περίπου το 70% του ακινήτου. Σήμερα οι μικρότεροι ιδιοκτήτες είναι 59 τον αριθμό και πολλοί εξ΄αυτών είναι συγγενείς.