Skip to main content

Μετά την Εθνική κι άλλες τράπεζες σβήνουν τα «ψιλά γράμματα»

Τι εντολές έχουν δοθεί σε από τις διοικήσεις στις αρμόδιες διευθύνσεις και ποιο είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά.
Νέα δεδομένα στις συναλλαγές με τις τράπεζες και στον χρηματοπιστωτικό ανταγωνισμό δημιουργεί η χθεσινή απόφαση της Εθνικής να προχωρήσει σε απάλειψη πολλών από τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» από τις συμβάσεις που υπογράφει με τους πελάτες της. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για μαζικότερες διαγραφές όρων και προϋποθέσεων που έχουν κηρυχθεί παράνομοι και καταχρηστικοί, ακόμη και με δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι τράπεζες επέμεναν να τις συμπεριλαμβάνουν στις συμβάσεις τους, προς χάριν των κερδοφοριών τους. Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι μετά το «χτύπημα» της ΕΤΕ κι άλλες τράπεζες, εκούσιες - ακούσιες αναγκάζονται να πράξουν το ίδιο και ότι ήδη έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες διευθύνσεις τους να προετοιμάσουν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Η διοίκηση της Εθνικής, από την άλλη πλευρά, προειδοποιεί ότι σύντομα θα ανακοινώσει και νέες «διαγραφές» περίεργων όρων από τις συμβάσεις της, ευθυγραμμισμένη στην πολιτική της κυβέρνησης για την εφαρμογή μιας δικαιότερης τιμολογιακής πολιτικής. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται αλλαγή σελίδας για τον τραπεζικό ανταγωνισμό, ο οποίος, αργά αλλά σταθερά, θα πρέπει να προσαρμοσθεί στη νέα κατάσταση πραγμάτων. Το πρόβλημα για τις τραπεζικές διοικήσεις έγκειται στο γεγονός ότι και αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια αρνητική για τα αποτελέσματά τους περίοδο, η οποία θα επιβαρύνει την ούτως ή άλλως κακή κατάστασή τους.