Skip to main content

Μετά την ανακούφιση για τη βοήθεια... έρχονται τα ερωτηματικά

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν με ποιους όρους θα μας χρηματοδοτήσουν οι εταίροι μας. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ φέρεται να έχει δεσμεύσει για την Ελλάδα περί τα 20 δισ. ευρώ χωρίς να ζητεί από τη χώρα μας
Tα πρώτα συναισθήματα ανακούφισης στην Ελλάδα για τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης για τη θέσπιση ενός μηχανισμού στήριξης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά και ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ έδωσαν τη θέση τους σε πολλά ερωτηματικά. Και αυτό γιατί άγνωστο παραμένει προς το παρόν με ποιους όρους θα μας χρηματοδοτήσουν οι εταίροι μας, ενώ οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 22 δισ. ευρώ.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι στόχος του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση μετα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης, αλλά να θεσπίσει κίνητρα γιαεπιστροφή στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις αγορές, το συντομότερο δυνατόν μετα κατάλληλα επιτόκια κινδύνου. Τα επιτόκια δεν θα είναι συμβατικά,δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν οποιοδήποτε στοιχείο στήριξης.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ΔΝΤ φέρεται να έχει δεσμεύσει για την Ελλάδα περί τα 20 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να διατεθούν στη χώρα μας σε μια περίοδο 18 μηνών. Τα επιτόκια, δε, προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικά με το ανώτατο όριο στο κόστος δανεισμού να μην ξεπερνά το 3%.

Επιπλέον, από πηγές του ΔΝΤ διαβεβαιώνεται ότι δεν θα ζητηθεί κανένα επιπρόσθετο μέτρο από τη χώρα μας, καθώς τα μέτρα που έχουμε λάβει κρίνονται επαρκή. Ωστόσο, το Ταμείο θα ζητήσει διορθωτικές κινήσεις, εάν οι στόχοι που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιηθούν και προβλέπει χρονικό διάστημα εξέτασης της προόδου των μέτρων ανά εξάμηνο.

Στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος αλλά και με μία ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, συμφώνησαν.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της ευρωζώνης

«Δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης

Επαναβεβαιώνουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς εθνικές πολιτικές με βάση τους συμφωνημένους κανόνες και θα πρέπει να επαγρυπνούν για την κοινή τους ευθύνη σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και καλωσορίζουμε τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία επαρκούν, προκειμένου να διασφαλίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2010. Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έλαβαν φιλόδοξη και αποφασιστική δράση, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών.

Τα μέτρα σταθεροποίησης που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε αίτημα για οικονομική ενίσχυση. Ως εκ τούτου σήμερα καμία απόφαση δεν ελήφθη για την ενεργοποίηση του παρακάτω μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό οι χώρες μέλη της ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση εφόσον κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη συνολικά όπως αποφασίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τα οποία δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν με συντονισμένα διμερή δάνεια. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής. Οποιαδήποτε εκταμίευση αυτών των διμερών δανείων θα αποφασίζεται από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης ομόφωνα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες θα βασίζονται στην αξιολόγηση της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Αναμένουμε από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να συνεισφέρουν ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ.

Στόχος αυτού του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης, αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυνατόν με τα κατάλληλα επιτόκια κινδύνου. Τα επιτόκια δεν θα είναι συμβατικά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν οποιοδήποτε στοιχείο στήριξης. Οι αποφάσεις γι΄ αυτό το μηχανισμό θα λαμβάνονται σε πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο της Συνθήκης και τις εθνικές νομοθεσίες.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή πολιτικών που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση μιας ισχυρής, βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κοινοτική συνοχή.

Παράλληλα, δεσμευόμαστε για την προώθηση ενός ισχυρού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη. Θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να βελτιώσει την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και προτείνουμε την αύξηση του ρόλου της οικονομικής επιτήρησης και τον καθορισμό της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και συμπλήρωση του υπάρχοντος πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να ενισχυθεί η δυνατότητά της να δρα σε περιόδους κρίσεως.

Μελλοντικά η επιτήρηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα εργαλεία για την πρόληψή τους, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει να ενισχυθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα ένα ισχυρό πλαίσιο για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό στην αρχή της υπευθυνότητας των κρατών μελών για τα δημοσιονομικά τους.

Καλούμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θεσπίσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από τα κράτη μέλη, την εκ περιτροπής προεδρία και την ΕΚΤ, ώστε να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο, πριν από το τέλος του χρόνου, τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου, διερευνώντας όλες τις εναλλακτικές για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου».