Skip to main content

Μετά τα δεκαετή ομόλογα «χτύπημα» και στα διετή

Οι ξένοι εκτιμούν ότι το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί τον Ιανουάριο για μικρές διάρκειες κι ανοίγουν την ψαλίδα κι εκεί.
Μια ένδειξη, που δείχνει να ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο περισσότερο κι από αυτά ακόμα τα spreads των δεκαετών ομολόγων, είναι το άνοιγμα στα διετή. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη το βράδυ, επαναλήφθηκε χθες το πρωί και όλοι τώρα περιμένουν να δουν πώς θα πάει η σημερινή μέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε 1,5 ώρα, χθες, το spread των συγκεκριμένων ομολόγων άνοιξε κατά 16 μονάδες βάσης κι από τις 130 μονάδες, που είχε κλείσει την Τρίτη έφτασε στις 146 μονάδες την Τετάρτη.

Αρμόδια τραπεζικά στελέχη που κλήθηκαν να  εκτιμήσουν την κατάσταση, υποστήριξαν μιλώντας στη Voria.gr ότι «οι ξένοι εκτιμούν ότι το ελληνικό δημόσιο θα βγει τον Ιανουάριο να δανειστεί για μικρές διάρκειες, δηλαδή διετίας, και γι’ αυτό έκαναν αυτή την ανοδική κίνηση». Η συγκεκριμένη εξήγηση θεωρείται ότι είναι η πιο πειστική από όλες, με βάση και τις τελευταίες εκθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες.