Skip to main content

Μετ’ εμποδίων ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία

Άκαρπες οι συναντήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Απρόβλεπτα εμπόδια και σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο πολιτικών δυνάμεων.

Η κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια ακόμη δεν είναι έτοιμη και φυσικά, δεν ανακοινώθηκε το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα με τους επικεφαλής των δυο πολιτικών δυνάμεων Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.

Τα Πέντε Αστέρια θέλουν να εγκριθεί πρώτα από τα μέλη τους η κυβερνητική αυτή  συνεργασία με ειδική ψηφοφορία στο διαδίκτυο. H Λέγκα υπογραμμίζει ότι «επιθυμεί ουσιαστική δράση για να αλλάξει η Ιταλία», διαφορετικά «μπορούμε να πάμε και πάλι σε εκλογές» λέει χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι.

Προς κυβέρνηση τεχνοκρατών;

Παρατηρητές τονίζουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε σαφή και ουσιαστικά όρια όσον αφορά τους στόχους του προγράμματος. Ιδίως για την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και τις σχετικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενόψει και της ευρωπαϊκής συνόδου του Ιουνίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Σαλβίνι έκανε σαφή αναφορά στην «ανάγκη να ξανασυζητηθούν οι έξωθεν περιορισμοί». Σύμφωνα με μερίδα του Τύπου, ο ιταλός πρόεδρος δεν αποκλείεται τελικά, να προτιμά να εκπροσωπηθεί η χώρα από μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών, στην κρίσιμη αυτή σύνοδο, παρά από μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να ζητήσει με έμφαση την αλλαγή σειράς καθοριστικών  συνθηκών.

Δύσκολος ο συμβιβασμός

Παράλληλα η Λέγκα έχει σαφώς πιο σκληρές θέσεις από τα Πέντε Αστέρια σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, και η εξεύρεση μέσης λύσης δεν είναι εύκολη. Παράλληλα οι στόχοι των δύο πολιτικών δυνάμεων απέχουν και σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Οι Πεντάστεροι φέρονται να έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις σχετικά με την χρησιμότητα ενός νέου νόμου που να επιτρέπει την φυλάκιση των φοροφυγάδων.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με νέες συναντήσεις και σήμερα, χωρίς να υπάρχει πλέον βεβαιότητα ότι θα λήξει αίσια. Ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες αναβάλλεται αναγκαστικά πλέον, για το φθινόπωρο.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle