Skip to main content

Μεσοπρόθεσμα και πρόγραμμα χαλάρωσης «περιμένουν» την Ελλάδα

Όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς τα τέλη Απριλίου, με αρχές Μαΐου, σε κάποιο τακτικό ή έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας; Το ορόσημο του Eurogroup της 20ης Μαρτίου δεν υφίσταται κι ας επιχειρηματολογεί περί του αντιθέτου η κυβέρνηση. Τα μέτωπα που απομένουν ανοικτά είναι πολλά, αν και επιμέρους πρόοδος έχει σημειωθεί. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς τα τέλη Απριλίου, με αρχές Μαΐου, σε κάποιο τακτικό ή έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα επικυρωθεί η λύση του προβλήματος, αν βεβαίως βρεθεί, προηγουμένως.

Αν αυτό το (αισιόδοξο) σενάριο επαληθευτεί, τότε τέλη Μαΐου η Ελλάδα θα έχει να προσδοκά:

Α) στην έναρξη των πρώτων συζητήσεων για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους της

Β) στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπεζας από τον Ιούνιο και μετά.

Το σενάριο, όπως περιγράφεται παραπάνω δεν είναι μόνο αισιόδοξο, αλλά μπορεί να αποβεί και σωτήριο για την ελληνική πλευρά. Το Βερολίνο φέρεται να έχει συμφωνήσει τόσο με την Κομισιόν όσο και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφορικά με την προοπτική του, υπό τον όρο βεβαίως ότι η Ελλάδα θα συναινέσει και υλοποιήσει τη συμφωνία που θα έχει βρεθεί.

Όπως σας γράψαμε και αρχές της εβδομάδας, σε αυτή τη περίπτωση, όλα θα επικυρωθούν στην σύνοδο του Δ.Ν.Τ στα τέλη Μαΐου. Εν πολλοίς, «η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της ελληνικής πλευράς», για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους. Η ευκαιρία, που της παρουσιάζεται, πάντως, δεινά μεγάλη κα όπως δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης «είναι καλύτερη μια καλή συμφωνία τώρα, από μια καλύτερη αύριο».