Skip to main content

Mέσα στον Ιανουάριο του 2017 οι εξελίξεις για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ

Σε αναμονή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στις 30 Ιανουαρίου η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την ΕΕΣΣΤΥ.

To πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο περιμένουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Τrenitalia.

Την περασμένη Παρασκευή το θέμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέχρι σήμερα δεν έχουμε σχετικές ανακοινώσεις αλλά ούτε διαρρέουσες πληροφορίες οπότε όλα δείχνουν ότι τα σημαντικά νέα για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2017 καθώς η 30η/1/2017 συμβαίνει να είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ΕΕΣΣΤΥ, την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού για την οποία ενδιαφέρουν έχουν εκδηλώσει η Skoda και πάλι η Trenitalia.

Η εγκατάσταση των Ιταλών στην και μετά και την αλλαγή διοίκησης, δεν πρέπει να αναμένεται πριν την άνοιξη και υπό την προϋπόθεση ότι θα εξελιχθούν θετικά όλα τα προηγούμενα στάδια αυτής της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, αφού περάσει η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα πρέπει η ΕΕ να διαγράψει την οφειλή των περίπου 750.000 ευρώ, της εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο που αφορά παράτυπες ενισχύσεις. Αφού ολοκληρωθούν τα ανωτέρω προαπαιτούμενα, τότε θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε στην Trenitalia για 45 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρήθηκε από πολλούς εξαιρετικά χαμηλό παρά το γεγονός ότι η αξία της εταιρείας επηρεάζεται αρνητικά από τις πολλές ανεπάρκειες του σιδηροδρομικού δικτύου.