Skip to main content

Μέσα στο 2018 η αναβάθμιση του εξοπλισμού για τη δυσοσμία στο Κορδελιό

Σε εξέλιξη η διαδικασία του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του μετρητικού εξοπλισμού. Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες αναβάθμισης του μετρητικού εξοπλισμού στο σταθμό μέτρησης αερίων ρύπων στην περιοχή του Κορδελιού, ώστε να καταγράφει και τα επεισόδια δυσοσμίας (και κυρίως τις ενώσεις που την προκαλούν –μεθάνιο, θείο κτλ.- και τις πηγές προέλευσής τους).

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε χτες τη διενέργεια διαγωνισμού, προκειμένου όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, τα νέα μηχανήματα στον αναβαθμισμένο σταθμό να λειτουργήσουν εντός του 2018.

«Θα τοποθετηθούν σύγχρονοι αναλυτές, με κόστος 131.480 ευρώ, μέσω των οποίων θα είναι δυνατές και οι μετρήσεις δύσοσμων ενώσεων. Τη χρηματοδότηση εξασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το Πράσινο Ταμείο, οπότε είναι θέμα πλέον διαδικασιών για να αρχίσει η αναβάθμιση και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα της δυσοσμίας, που επί χρόνια απασχολεί τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης», εξήγησε ο κ. Γιουτίκας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο διαγωνισμός θα γίνει με γρήγορες διαδικασίες (καθώς θα γίνει στη βάση του άρθρου 27) και συμπλήρωσε πως η αναβάθμιση είναι αναγκαία, διότι πρέπει να δοθεί επιτέλους μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά κυρίως να μάθουν όλοι από πού προέρχεται αυτό.

Εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη, κατόπιν των καταγγελιών κατοίκων του Κορδελιού για το συγκεκριμένο ζήτημα και η υπηρεσία έστειλε αίτημα στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να οργανωθεί σύσκεψη, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να συζητηθεί εκ νέου το πρόβλημα.

«Από τον προηγούμενο Ιούλιο ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η σχετική προγραμματική σύμβαση, ωστόσο κάποια διαδικαστικά θέματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθυστερούν την προκαταβολή για να αρχίσει το πρόγραμμα», είπε ο κ. Γιουτίκας. Πάντως, ο Συνήγορος του Πολίτη θα εξετάσει το θέμα και θα συντάξει πόρισμα.