Skip to main content

Μέσα στην εβδομάδα μεταφέρονται οι πρόσφυγες στο Βαγιοχώρι

Έκλεισε η δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Συντονιστικού για το Προσφυγικό. Πού θα πάνε περίπου 15.000 πρόσφυγες.

Έτοιμο να υποδεχτεί μέσα στην εβδομάδα τους πρώτους από τους συνολικά περίπου 500 πρόσφυγες που θα φιλοξενήσει είναι το κέντρο στο Βαγιοχώρι. Οι 90 σκηνές δυναμικότητας πέντε έως επτά ατόμων η καθεμιά έχουν στηθεί, την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σκοπεύει να νοικιάσει κάποια εγκαταλειμμένα κτήρια (εργοστάσια) στο Ωραιόκαστρο και μια βιοτεχνία στη Λητή.

Οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης πήραν μάλιστα τη διαβεβαίωση από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, ότι πλέον δεν πρόκειται να δημιουργηθούν άλλες δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή τους, όπου λειτουργούν επτά χώροι φιλοξενώντας οι πέντε από αυτούς περίπου 4.200 άτομα (Διαβατά 2.334, λιμάνι 382, Λαγκαδίκια 700, εργοστάσιο EXELKA στο Ωραιόκαστρο 260 και Βαγιοχώρι 500, ενώ άλλοι δυο χώροι, η πρώην βιομηχανική αποθήκη στο Καλοχώρι και η μονάδα δίπλα στο βιολογικό καθαρισμό Σίνδου θα λειτουργήσουν στο επόμενο διάστημα).

Αντιθέτως, 15.000 πρόσφυγες προορίζονται για τρία μεγάλα κέντρα φιλοξενίας στο Δήμο Σιντικής Σερρών, στα Γρεβενά και τη Λάρισα (από περίπου 5.000 άτομα το καθένα).

Στα Λαγκαδίκια οι συνθήκες λειτουργίας, όπως διαπιστώθηκε από τις τοπικές αρχές, είναι υποδειγματικές σε ό,τι αφορά κυρίως στην υγιεινή και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένου ότι από τους 700 Σύριους και Ιρακινούς πρόσφυγες το 45% είναι παιδιά... Ο τοπικός δήμος επισημαίνει ότι εκεί που υπάρχει έλλειψη είναι στην αστυνόμευση, αφού την έχουν επωμιστεί τρεις αστυνομικοί όλοι κι όλοι, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον επτά ή οχτώ. Ο Δήμος Λαγκαδά ετοιμάζεται μάλιστα να ζητήσει έξτρα απορριμματοφόρα, προκειμένου να διαθέσει τουλάχιστον ένα όχημα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του camp.

Συνολικά σε όλη τη χώρα φιλοξενούνται 54.000 – 55.000 πρόσφυγες, με την πλειοψηφία τους να βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα και τους περίπου 10.000 να παραμένουν στην Ειδομένη.