Skip to main content

Μερς της ΕΚΤ: Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις οι κεφαλαιακοί έλεγχοι

Σε μια έκτακτη περίπτωση, κάθε χώρα πρέπει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα όπως απαιτεί η περίσταση, τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι δυνατή σε έκτακτες περιπτώσεις, δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ερωτηθείς από την ισπανική εφημερίδα La Vanguardia για το ενδεχόμενο να ληφθούν τέτοια μέτρα στην περίπτωση της Ελλάδας ο κ. Μέρς τόνισε πως «σε μια έκτακτη περίπτωση, κάθε χώρα πρέπει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα όπως απαιτεί η περίσταση. Το να μιλάμε για αυτά εκ των προτέρων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά».

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να υπάρξει από την πλευρά της Αθήνας αθέτηση των υποχρεώσεων της σε ό,τι αφορά το χρέος, εντός της ευρωζώνης, δήλωσε: «Έχουν υπάρξει χρεοκοπίες στις ΗΠΑ και άλλες νομισματικές ενώσεις, χωρίς πολιτικές συνέπειες. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που οι ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνονται την πολιτική συνοχή και η βούλησή τους να παραμείνουν μαζί».