Skip to main content

Μέρκελ: Το ΔΝΤ μένει στο ελληνικό πρόγραμμα, παράθυρο για χρέος

Θέλουμε να δούμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της πρώτης αξιολόγησης, τόνισε ο Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση με την Κρ.Λαγκάρντ.

Την ανάγκη παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγνκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο της διαρροής των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου για το ελληνικό πρόγραμμα και την σκληρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ.

«Θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε», είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε εκ νέου τα περί διαγραφής ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό σε νομική βάση, αλλά, όπως είπε, «υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις» για την ανακούφιση της Ελλάδας από το βάρος του χρέους, που θα μπορούσαν να εξεταστούν -όπως π.χ. η παράταση στην αποπληρωμή του.

Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Ταμείου να συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε με τις ελληνικές αρχές».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επέμεινε ότι «χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους ιδιώτες επενδυτές».