Skip to main content

Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στη λύση των διεθνών προβλημάτων

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε "δηλητήριο" τον εθνικισμό τονίζοντας ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί ορθή απάντηση στις σημερινές προκλήσεις

Η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει ως ισχυρή δύναμη στην επίλυση κρίσεων, παρά την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης, διαβεβαίωσε η 'Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε "δηλητήριο" τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, ενώ τόνισε ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί την ορθή απάντηση στις σημερινές προκλήσεις. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, χωρίς ωστόσο την απόρριψη της οικονομικής τεχνογνωσίας του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό στην Γερμανία, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ενισχυθεί περαιτέρω, παραδέχθηκε ωστόσο ότι αποτελεί ένα δηλητήριο, ειδικά όταν υπάρχουν άλυτα προβλήματα. "Σε μας στην Γερμανία δημιουργήθηκε πρώτα λόγω της ευρωκρίσης, διότι υπήρχε η εντύπωση ότι άλλοι μπορεί να ζούσαν σε βάρος μας και έπειτα λόγω της μετανάστευσης, όπου υπήρχε η εντύπωση ότι κάτι μας αφαιρείται.

Εάν αυτό συμπίπτει με οικονομική αδυναμία και με υψηλή ανεργία, τότε είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αυτή η δύναμη του λαϊκισμού, η οποία λέει "μόνο εμείς" και οι "άλλοι", οι οποίοι είναι πρώτα οι ξένοι και μετά κάποιες κοινωνικές ομάδες που περιθωριοποιούνται. Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε τα διδάγματα από το παρελθόν.

Ένα θέμα π.χ. στην ευρωκρίση ήταν να λέμε "οι Έλληνες είναι έτσι", "οι Γερμανοί είναι τσιγγούνηδες και οι Έλληνες είναι εντελώς διαφορετικοί", είπε η κυρία Μέρκελ και, αντιδρώντας σε σχόλιο από το ακροατήριο, ανέφερε αστειευόμενη: "Το τσιγγούνηδες το είπα ήδη (ενν. για τους Γερμανούς), τελείωσα με την λιτότητα".