Skip to main content

Μέρκελ: Μεγάλο βήμα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη, δήλωσε η Α.Μέρκελ.

Χαιρέτισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης (περισσότερα εδώ).

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, η κ. Μέρκελ τόνισε πως αποτελεί ένα «πάρα πολύ καλό δείγμα το ότι οι 28 συμφώνησαν με την Τουρκία», συμπληρώνοντας πως η συμφωνία θα βοηθήσει και την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη.

«Η συμφωνία με την Τουρκία θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες. Υπάρχουνη ακόμη πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να βελτιώσουμε», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος, ευχαριστώντας στη συνέχεια τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου «που έκαναν τα πάντα για τη σημερινή συμφωνία».

«Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Εάν τα καταφέρουμε ή να την ελαχιστοποιήσουμε, τότε θα χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό εθελοντικής εγκατάστασης των προσφύγων στα κράτη της Ευρώπης», συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Υπάρχουν προϋποθέσεις για την παροχή ελεύθερης διακίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη. Όσον αφορά στα 3 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Εάν δεν αρκούν θα υπάρξουν συζητήσεις και για περαιτέρω κεφάλαια», τόνισε ακόμη η Γερμανίδα καγκελάριος.