Skip to main content

Μέρκελ: Οι επενδύσεις αυξάνονται παρά τα προβλήματα, όπως η Ελλάδα

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη όσο ποτέ ,υπογράμμισε η γερμανίδα Καγκελάριος σε ομιλία της στην Bundestag - Μίλησε για τη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ

Η σύνοδος της ΕΕ έρχεται σε μια περίοδο που προσπαθούμε να διευθετήσουμε τα θεμελιώδη του μέλλοντος της ΕΕ, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις είναι «πολύ πιο θετικές» και πως οι προοπτικές ανάπτυξης «καλύτερες από αυτές που πίστευαν πολλοί».

Οι επενδύσεις αυξάνονται και η ανεργία μειώνεται «παρά τα προβλήματα όπως η Ελλάδα», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές που βασίζονται στο ελεύθερο εμπόριο και πως πρέπει να επιδιωχθούν γρήγορα εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά. Θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε να «κόψουμε» τη γραφειοκρατία, είπε.

Αναφερόμενη στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, είπε πως «πρέπει να σταματήσουν οι αναφορές για ναζί από την Τουρκία» και πως οι συγκρίσεις με τους ναζί ευτελίζουν αυτό που συνέβη.

Αφού κάλεσε την Άγκυρα να απελευθερώσει τον Γερμανό δημοσιογράφο που κρατείται στην Τουρκία, είπε πως πρέπει οι συνομιλίες με την Τουρκία και άλλους να βασίζονται «στις αξίες μας για τη Δημοκρατία».

«Αξίζει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, αρκεί να βασίζονται στις αξίες μας», είπε.

Τόνισε πως οι άνθρωποι τουρκικής καταγωγής που ζουν στη χώρα αποτελούν μέρος της γερμανικής κοινωνίας, ενώ προειδοποίησε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε πως οι εγχώριες τουρκικές συγκρούσεις δεν θα περάσουν στη Γερμανία».

Για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε πως θεωρεί ότι η απόφαση για το Brexit πρέπει να αφυπνίσει την ΕΕ και πως εξακολουθεί να ισχύει πως οι διαπραγματεύσεις για έξοδο της χώρας από την ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50.