Skip to main content

Κάνοντας τα στραβά μάτια στο μέρισμα με τα λεφτά των άλλων

Γιατί οι Θεσμοί θα αντιμετωπίσουν ως πταίσμα την απόφαση της κυβέρνησης να μοιράσει ένα δισ. ευρώ, ως κοινωνικό μέρισμα.

Πάμε ένα στοίχημα; Ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα του 1 δις ευρώ σε όποιους, τελικώς, αποφασίσει, εκεί γύρω στα τέλη του χρόνου; Κι ότι – και αυτή τη φορά – οι λεονταρισμοί των δανειστών δεν θα περάσουν, όπως δεν πέρασαν και πέρυσι; Για ποιο λόγο; Επειδή ο κ. Τσίπρας έχει καταφέρει να κάνει τέτοιο και τόσο... σέρβις στους θεσμούς, που το να κάνουν τα στραβά μάτια σε μια (μονομερή κατά τα άλλα) ενέργεια αναλόγου περιεχομένου, θα αντιμετωπιστεί ως απλό πταίσμα.

Το γεγονός για παράδειγμα ότι στο παρασκήνιο προετοιμάζεται πλήρης ανατροπή του νόμου που διέπει το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα, υπό άλλες συνθήκες και άλλες (κεντροδεξιές) κυβερνήσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πρώτης τάξεως λόγο για να «καεί» η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Τώρα, θα περάσει από τη Βουλή χωρίς να ανοίξει μύτη. Απλώς, όταν θα ανακοινωθεί η μεταρρύθμιση, θα προκληθεί κάποιος, λίγος, θόρυβος και θα ακουσθούν ορισμένες κορώνες στη Βουλή, αλλά πέραν τούτου, ουδέν. Να είστε σίγουροι. Συνεπώς, όλα θα γίνουν όπως πρέπει, σχεδόν αθόρυβα και πλήρως διακριτικά.

Ε, μετά απ΄ όλα αυτά, το να επιτραπεί στην κυβέρνηση, ανταποδοτικά, να μοιράσει και ένα σκάρτο δις, θα αντιμετωπισθεί ανάλογα. Αλλωστε από το αμφιβόλου ποιότητας υπερ-πλεονάσμα θα προέρχεται κι όχι από λεφτά των δανειστών. Βεβαίως, εδώ δημιουργείται ένα άλλο ζήτημα:

Για να δημιουργηθεί αυτό το υπέρ-πλεόνασμα, δεν επιστρέφονται λεφτά που οφείλει το δημόσιο σε ιδιώτες, δεν δίνονται νέες συντάξεις και οι αιτήσεις που εκκρεμούν γίνονται «βουνό», δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά και οι επιχειρήσεις λιμοκτονούν, ενώ το κράτος εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά στο μεγαλύτερο μπαταχτσή. Αυτό, όμως, στο τέλος της ημέρας δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν στην κυβέρνηση. Η δουλειά μας να γίνεται...