Skip to main content

Ποια έργα θέλει να χρηματοδοτήσει από το «πακέτο Γιούνκερ» ο Μπουτάρης

Την ερχόμενη εβδομάδα ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να καταθέσει το φάκελο με έργα για χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούνκερ».

Τον φάκελο με τα έργα για χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούνκερ» πρόκειται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Ανάπτυξης ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στον φάκελο περιλαμβάνονται η ανάπτυξη του παραλιακού μέτωπου, η επέκταση της παλιάς παραλίας, η ανάπλαση των δύο ομίλων, η μαρίνα στο Μέγαρο Μουσικής και τρία πάρκινγκ που χωροθετούνται από το ύψος του Μεγάρου Μουσικής έως την εκκλησία Μεθοδίου και Κυρίλλου.

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι στόχος για τα τρία πάρκινγκ είναι να υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ και να εξυπηρετούνται με χαμηλό μίσθωμα οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος.

Επιδιώξη της δημοτικής αρχής ειναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. «Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι η μοναδική που δεν έχει ούτε μια βαρκούλα, πρέπει να αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο και αυτό θα φέρει και έσοδα» υπογράμμισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Εκτίμησε πως «εάν  δρομολογηθούν τα έργα, αναμένεται να ολοκληρωθούν κοντά στο 2025-2030».

Εν τω μεταξύ, η δημοτική αρχή συνεχίζει τις επαφές της με επενδυτικά τραπεζικά σχήματα για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης έργων. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα έχει συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη με τον πρόεδρο της Παρευξεινίας Τράπεζας, προκειμένου να αναζητήσει χρηματοδότηση για έργα κυρίως ανταποδοτικά.

Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δανειοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι αρμόδιες υπηρεσίες της αντιδημάρχου Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα εξετάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις δανειακές συμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο μέσα στο καλοκαίρι.

«Πρέπει να έχουμε εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα που θέλει ο δήμος» υπογράμμισε η κ. Ρανέλλα. Ξεκαθάρισε ότι οι εκταμιεύσεις θα είναι σταδιακές και ανάλογα με το τι σχεδιάζει ο δήμος. Αρχικά, όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, θα γίνει μια εκταμίευση πιθανότατα 7 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλες 4 δόσεις. Η κ. Ρανέλλα σημείωσε οτι ήδη έχει εγκριθεί μια λίστα έργων για χρηματοδότηση από την Τράπεζα Επενδύσεων.