Skip to main content

Μερίδιο 10% της αγοράς στοχεύει η EKO Bulgaria σε 3-4 χρόνια

Στην κατάκτηση μεριδίου 10%, από την «πίτα» της βουλγαρικής αγοράς πετρελαιοειδών στοχεύει, στα επόμενα 3–4 χρόνια, η ΕΚΟ Bulgaria μέσα από την λειτουργία επιπλέον 30 πρατηρίων καυσίμων.
Στην κατάκτηση μεριδίου 10%, από την «πίτα» της βουλγαρικής αγοράς πετρελαιοειδών, στοχεύει στα επόμενα 3–4 χρόνια η «ΕΚΟ Bulgaria».

Ήδη, η τοπική θυγατρική του ομίλου των ΕΛΠΕ διατηρεί παρουσία στη γειτονική χώρα από το 2002 και έκτοτε ανάπτυξε δίκτυο με συνολικά 80 πρατήρια σε όλη τη βουλγαρική επικράτεια, τα οποία της έχουν επιτρέψει να αποσπάσει μέχρι σήμερα μερίδιο περίπου 7,5% της αγοράς καυσίμων.

Σύμφωνα με το στρατηγικό master plan που έχει εκπονηθεί κι εκτελείται, η EKO Bulgaria, για να επιτύχει το στόχο του 10%, σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, θα πρέπει να λειτουργήσει άλλα περίπου 30 νέα πρατήρια στη Βουλγαρία, μέσα στα επόμενα 3-4 έτη. Ο βασικός όγκος των καινούριων πρατηρίων, ωστόσο, θα προέλθει από οργανική ανάπτυξη, αν και, όπως επισημαίνεται από τη διοίκησή της, «κοιτάμε και τις δυνατότητες της μη οργανικής ανάπτυξης, εφόσον προκύψουν ευκαιρίες».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προσοχή και το ενδιαφέρον της εταιρείας εστιάζεται στους μεγάλους οδικούς άξονες της Βουλγαρίας, οι οποίοι εν πολλοίς είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Το επιχειρηματικό σκεπτικό είναι να αναπτυχθούν πρατηρίων καυσίμων, κυρίως με τη μορφή των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), όπου θα παρέχονται και άλλες υπηρεσίες όπως εστιατόρια, καφέ κλπ.

Σε επίπεδο βραχυπρόθεσμης στόχευσης δε, η διοίκηση θα ρίξει το βάρος της, κατά τη διάρκεια του 2010, στον εξορθολογισμό της εταιρείας και στην αύξηση της αποδοτικότητας των ήδη υπαρχόντων 80 πρατηρίων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του κόστους.

Κερδοφορία


Αναφορικά με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης για τη χρήση του 2009, παρ’ όλες τις δυσκολίες στην αγορά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι επιδόσεις θα είναι ελαφρώς καλύτερες από ό,τι στη χρήση του 2008. Στο πλαίσιο αυτό σε επίπεδο προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) η κερδοφορία υπολογίζεται ότι θα φθάσει, για τη χρήση που έκλεισε, σε περίπου 4,3 εκατ. ευρώ και θα είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με το 2008, ενώ ανοδικά θα κινηθούν, επίσης, τα έσοδα, αλλά και οι όγκοι καυσίμου που πωλήθηκαν, λόγω κυρίως του ό,τι οι άλλες εταιρείες που δρουν στην τοπική αγορά έκλεισαν τη χρήση χειρότερα.